Китай зменшує свою частину в державному борзі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай зменшує свою частину в державному борзі США

Казна та Політика
931
Америка опублікувала список своїх найбільших кредиторів. Такі звіти тепер будуть регулярними: за новими стандартами утримувачі американських боргів повинні повідомляти про стан своїх портфоліо щомісяця, повідомляє "Росія 24".
Не виключено, що ринок чекають сюрпризи. Так, сьогодні стало відомо, що Китай зменшив вкладення в американські папери вперше з того моменту, як Казначейство взагалі почало стежити за географією своїх боргів. Це було не так давно - в 2001 р.
У грудні 2011 р. КНР тримала американські облігації на 1 трлн 150 млрд дол. На 10 млрд дол. менше, ніж у 2010 р. Сума все ще істотна, але Пекін, швидше за все, продовжить розпродавати папери: низька прибутковість трежеріз Китай не влаштовує.
На другому місці серед інвесторів залишилася Японія. Вона набагато менше цікавиться прибутковістю бондів. Країна висхідного сонця володіє американськими боргами на 1,05 трлн дол.
А на третє місце вийшли країни-експортери нафти. В цьому році вони отримали величезні доходи від зростання сировинних котирувань - близько 1 трлн дол. І частину надприбутків - 227 млрд дол. - вклали в довгострокові зобов'язання США.
На четвертому і п'ятому місцях розташувалися фінансові центри Західної півкулі. У Карибського регіону (Багами, Бермуди, Кайманові острови, Антильські острови, Панама та Британські Віргінські острови) - 227 млрд дол.
У Бразилії, яка домоглася гарного зростання економіки, але поки не може бути на сто відсотків впевнена в завтрашньому дні, - 226,9 млрд дол.
Серйозна рокіровка сталася в Європі: британці, які ще в 2010 р. тримали борги Америки майже на 300 млрд дол., тепер викинули з портфеля дві третини цієї суми. Зате маленький Люксембург збільшив свою частку на 74%. Американські бонди купувала і Росія. У 2010 р. країна тримала зобов'язання Казначейства на 90 млрд дол., в кінці 2011 р. - майже на 150 млрд дол.
Нагадаємо, що на початку року Сенат США підтримав підвищення ліміту держборгу на 1,2 трлн дол.
Рейтингове агентство Fitch Ratings 22 грудня випустило доповідь, присвячену фінансовій політиці США, в якій пригрозило знизити кредитний рейтинг Сполучених Штатів. Фахівців агентства засмутила нездатність членів комітету конгресу США прийти до єдиної думки щодо заходів зі скорочення дефіциту бюджету і державного боргу. За даними Fitch, щоб протягом 10 років стабілізувати федеральний борг на рівні 90% від ВВП, уряду США необхідно буде скоротити дефіцит бюджету як мінімум на 3,5 трлн дол. План бюджету Барака Обами на 2013 р. передбачає дефіцит в 901 млрд дол.
Білий дім вже зіткнувся з аналогічною проблемою минулого літа, коли конгрес США мав до 2 серпня 2011 р. підвищити планку держборгу, що становила тоді 14,3 трлн дол., щоб Сполучені Штати могли уникнути дефолту за своїми борговими зобов'язаннями. Допустима межа запозичень було вичерпано Міністерством фінансів США ще в травні 2011 р. Тривалі переговори поставили США на межу технічного дефолту. Вважається, що політична криза стала одним з факторів, через які рейтингове агентство Standard & Poor's позбавило США вищого кредитного рейтингу.
У поточному фінансовому 2012 р., який почався 1 жовтня, дефіцит федерального бюджету становить в середньому 107,25 млрд дол. З таким темпом 1,1 трлн дол. з обсягу підвищення на 1,2 трлн дол. вичерпаються до кінця жовтня. А в листопаді Мінфін має погасити облігацій на 88 млрд дол. і покрити високу процентну ставку.
На даний момент ліміт держборгу США становить 15,194 трлн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас