Україна могла би здавати свої газосховища європейцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна могла би здавати свої газосховища європейцям

Енергетика
180
Європейський Союз зацікавлений у переведенні української газотранспортної системи (ГТС) в реверсний режим з метою використання підземних сховищ газу (ПСГ) України в інтересах європейських газотранспортних компаній.
Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив під час сьогоднішньої прес-конференції на тему "Україна і Росія знову на порозі газової війни?" президент консалтингової фірми East European Gas Analysis (США) Михайло Корчемкін.
На його думку, будівництво газопроводу "Південний потік" в майбутньому неминуче призведе до повного припинення транзиту газу через українську газотранспортну систему. "У зв'язку з цим Україні вже сьогодні слід розглянути можливість переведення своєї ГТС в реверсний режим. Найбільші газові сховища в Європі розташовані в Україні і знаходяться всього на відстані 200 кілометрів від її західного кордону. Країни ЄС безумовно будуть зацікавлені в їх використанні, але для цього необхідно перевести українську ГТС в реверсний режим", - сказав Корчемкін і додав: "Цей варіант сьогодні виглядає більш реальним, ніж залучення інвестицій в модернізацію ГТС як транзитного газопроводу для поставок російського газу в ЄС. Інвестиції в модернізацію і переведення ГТС в реверсний режим виявляться значно скромнішими, ніж її модернізація в нинішньому вигляді, і європейські компанії будуть готові їх надати".
Підсумовуючи, експерт зазначив, що реверсний варіант використання української ГТС підвищить енергетичну безпеку країни.
Як повідомляв УНІАН, 22 лютого офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов заявив, що після реалізації запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів "Південний потік" і "Північний потік" транзитне значення України для експорту російського газу буде дорівнювати нулю.
ДК "Укртрансгаз" є оператором газотранспортної системи України.
Газотранспортна система ДК "Укртрансгаз" складається з 72 компресорних станцій, 110 цехів і 1451 газорозподільної станції (ГРС). Довжина магістральних газопроводів і газопроводів-відводів становить 38,6 тис. км, МГ - 22,2 тис. км, і 16,4 тис. км газовідводів. Пропускна здатність ГТС України становить: на вході - 288 млрд. куб. м, на виході - 178,5 млрд. куб. м, в т.ч. в країни Європи - 142,5 млрд. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас