Молоку наказали дорожчати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молоку наказали дорожчати

Аграрний ринок
507
Мінагропрод став на бік виробників молока в питаннях ціноутворення на молочну сировину і залякує переробників репресіями в тому випадку, якщо вони не повернуть минулорічні ціни.
"Ми проводили минулого тижня нараду з переробниками. Будемо таку ж нараду проводити завтра, і, я вважаю, ми знайдемо повне порозуміння для того, щоб ціни на молоко, яке закуповується у населення, відповідали тим цінам, які були в минулому році", - сказав глава Мінагропроду Микола Присяжнюк вчора. Він же пообіцяв вжити заходів, якщо ситуація не зміниться найближчим часом.
"Ми будемо таку норму застосовувати, яка надасть право на закупку молока в тих регіонах і тим переробникам, які будуть давати справедливі ціни", - сказав він, але не уточнив, яким чином покарає неслухняних переробників. Правда, з його слів випливає, що винним вже не доведеться взагалі купувати молоко на переробку значить - їх усунуть із системи закупівель взагалі.
Голова Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський запевнив, що ні про які заходи щодо підвищення закупівельних цін на молоко не чув і в Кабміні на нараді з переробниками не був.
"Склалася ситуація, яку ринок відрегулює самостійно. Тут адміністративне втручання не виправдане, оскільки виробники сиру знизили закупівлі молока у зв'язку з розвантаженням деяких потужностей. В результаті утворився профіцит сировини. Він збігся з сезоном збільшення надоїв. Ці чинники є об'єктивними причинами здешевлення молока. Не можна все пояснювати жадібністю переробників", - вважає Чагаровський.
Керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії ААА Марія Колесник вважає: "В кінці лютого – на початку березня спостерігається підвищення надоїв у господарствах, що призводить до збільшення пропозиції молока. Цей фактор збігся зі зниженням попиту з боку переробників - виробників сирів. Це вплинуло на закупівельні ціни. За останній час вони дійсно знизилися. Молоко від населення подешевшало з 2,50 до 1,80-2,20 грн. за літр в залежності від регіону, молоко сільгоспвиробників опустилося в ціні з 3,80-4,20 грн. за літр - до 3,50-3,80".
Олег Мальський, партнер міжнародної юридичної групи AstapovLawyers, вважає, що адміністративне регулювання цін на молочному ринку во ім'я збереження молочного стада цілком правомірно з боку держави.
"У разі скорочення закупівель молока існує реальна загроза зниження поголів'я рогатої худоби, на відновлення якого знадобиться час. Зрозуміло, в будь-якій економіці регулювання цін адміністративними методами сприймається негативно і є неринковим механізмом. Однак в даному випадку вже є прецеденти, коли АМКУ оштрафував низку вітчизняних переробників молока за узгоджені дії, що проявлялися в одночасному піднятті або зниженні закупівельних цін на сировину. Головне питання в ситуації, що склалася, - на чиї плечі ляже проблема. Очевидно, що АМКУ повинен буде оцінити ступінь прибутковості обох бізнесів, за результатами чого, можливо, в рівних частинах розподілити даний тягар на всіх учасників процесу", - вважає Мальський.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас