Сугоняко: Регуляторна політика Нацбанку зробила кредити дорожчими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сугоняко: Регуляторна політика Нацбанку зробила кредити дорожчими

Валюта
431
Результатом непродуманої, жорсткої монетарної політики НБУ може стати подальше послаблення національної економіки, погіршення на світових ринках конкурентної позиції українських експортерів, зниження надходження в Україну валютної виручки, і як наслідок - додатковий тиск на курс гривні та подальше зниження золотовалютних резервів. Про це повідомляє прес-служба АУБ з посиланням на коментар щодо регуляторної політики НБУ президента Асоціації Олександра Сугоняко.
В результаті підвищення вимог до формування обов'язкових резервів влітку з оперативного обороту банків, йдеть у коментарі,- були вилучені кошти у сумі понад 3 млрд. грн., що мало своїм наслідком падіння ліквідності банківської галузі. Восени в окремі дні ліквідність падала до 9-10 млрд. грн. проти 18-20 млрд.грн., що стабільно утримувалися на коррахунках банків у першому півріччі 2011 року. Це був історичний мінімум, починаючи з 2006 року. Навіть у пік кризи восени 2008 року залишки на коррахунках банків не знижувалися нижче 10,3 - 11,8 млрд.грн., а у 2009 році - нижче 13-14 млрд.грн.
Як відзначають в АУБ, у зв'язку з падінням ліквідності банки були змушені зупинити кредитування (у листопаді обсяг кредитів знизився проти жовтня на 6,1 млрд.грн.), значно зросла вартість залучень на міжбанківському кредитному ринку та депозитів. Ставки за міжбанківськими кредитами восени піднялися до 10-20% (в окремі дні листопада ставки сягали 32%) проти 3-5% у першому півріччі 2011 року. Середні ставки з депозитів юридичних осіб зросли з 3-5% до 8-15%, а за вкладами у гривні фізичних осіб – з 13-15% до 15-19% у кінці року. При цьому окремі банки, у тому числі з іноземним капіталом, встановлювали відсоткові ставки за вкладами у розмірі 20-24%. В окремі періоди у цей час у банках мали місце затримки проведення платежів.
Як наслідок, - вважає Сугоняко, - зросли ставки за кредитами в національній валюті для юридичних осіб. Якщо у І півріччі середні ставки коливалися у межахі 12-13%, то в жовтні-листопаді 2011 року вони зросли до 17-20%, а за короткочасними кредитами до 20-23%. Все це говорить про те, що НБУ перейшов межу у зниженні ліквідності банків і це призвело до зростання відсоткових ставок за кредитами, гальмування кредитування економіки і створення штучних проблем з ліквідністю для банків.
Аналітики АУБ вважають, що результатом такої монетарної політики стало сповільнення темпів росту економіки у IV кв. 2011 року (в цілому за рік - 5,2%; IV кв. - 4,6% до відповідного кварталу 2010 року і 0,6% до ІІІ кв. 2011 року). Промислове виробництво у 2011 році зросло на 7,3 % проти 11,2% у 2010 році, а в грудні 2011 року знизилося на 0,5% проти грудня попереднього року.
За словами Сугоняко, наведена статистика переконливо доводить, що пріоритетна орієнтація регулятора на утримання будь-якою ціною валютного курсу та зниження інфляції загальмувала економічне зростання у другій половині 2011 року.
З грудня 2011 року НБУ переглянув вимоги до формування обов'язкових резервів в бік їх зменшення, зрозумівши свою помилку. Але, як вважають в АУБ, навряд чи можна очікувати швидкого відновлення кредитування економіки, оскільки банки тепер чекають продовження утримання курсу будь-якою ціною і ставки за депозитами залишаються високими, що формуватиме надмірну ціну за кредитами.
Зниження ліквідності банків веде до кредитного голодування економіки через обмеження кредитних ресурсів та зростання їх вартості. Національне виробництво втрачає свою конкурентоздатність як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Крім того, як вважає Президент АУБ, скорочення ж обсягів кредитування та зростання відсоткових ставок за кредитами веде до підвищення витрат виробника, що є передумовою зростання цін та рівня інфляції у подальшому. Такі дії підривають довіру до НБУ і у банків, і в їх клієнтів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас