Україну женуть із ПАРЄ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну женуть із ПАРЄ

1306
Впливова Європейська народна партія шукає нові способи впливу на керівництво України, щоб примусити його відмовитися від переслідувань українських опозиціонерів. "Група ЄНП просить про призупинення повноважень української делегації і одночасно рішучих дій з боку Комітету міністрів і генерального секретаря. Якщо український уряд хоче вийти зі складу Ради Європи (РЄ), він має чітко про це сказати. Якщо ні - потрібно дотримуватися європейських стандартів. Політична помста неприпустима", - заявив виданню "Тиждень" голова групи ЄНП в ПАРЄ Лука Волонте.
Так провідна права партія Європи відреагувала на звинувачувальний вирок у справі колишнього глави МВС Юрія Луценка, засудженого на чотири роки позбавлення волі. Волонте заявив, що "використання судочинства в політичній боротьбі не відповідає жодному демократичному стандарту, незрозуміле для міжнародного співтовариства і не може бути підтримане на рівні Ради Європи". За його словами, внаслідок чітких політичних дій з боку України, які суперечать рекомендаціям РЄ, "тема санкцій виникає автоматично і може завершитися призупиненням повноважень української делегації".
Невдоволення процесом у справі Луценка раніше висловив і президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон. Європейський політик закликав українську владу звільнити колишнього міністра внутрішніх справ. За його словами, суд над опозиціонером був нечесним, а звинувачення, за якими він визнаний винним, "абсолютно не виправдовують тюремне ув'язнення". "Той факт, що колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко все ще перебуває в ув'язненні, а також засудження Юрія Луценка підсилюють відчуття, що звинувачення проти цих двох опонентів уряду мають політичну природу", - заявив Міньйон.
Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл вважає, що формальних причин для призупинення повноважень української делегації в ПАРЄ не існує. За його словами, це може відбутися тільки в тому випадку, якщо стосовно України будуть введені санкції через невиконання принципових зобов'язань перед організацією. Поки ж про це не йдеться. "Іноді повноваження делегації не підтверджуються з формальних причин. Такий ризик виник, коли стало відомо, що представники України представляють не ті фракції. Повноваження всієї делегації могли бути припинені", - сказав парламентарій. Прохання депутатів ЄНП Чорновіл розцінює "як політичну заяву, і не зовсім вдалу". "Те, що роблять зараз, - це віз ставлять попереду коня. Це порушує статут Ради Європи. Ми прекрасно розуміємо, наскільки неприємні всі судові процеси, які відбулися в Україні, але шум навколо цього носить непристойний характер, і, в кінцевому рахунку, заганяє справи щодо Тимошенко і Луценка в глухий кут. Чим більше таких дій, тим менше шансів у цих політиків вирватися на волю", - заявив він.
Представники ЄНП не вперше протестують проти дій українських політиків. В кінці січня вони просили призупинити повноваження української делегації в ПАРЄ у зв'язку з тим, що три її члени - Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко і Олександр Фельдман - представлені як члени опозиційного Блоку Юлії Тимошенко, хоча насправді є провладними депутатами. Проте ПАРЄ цю пропозицію не підтримала. Голова комітету правил процедур ПАРЄ Егідіюс Варейкіс заявив, що за роз'ясненнями даної ситуації він звернеться до голови Верховної Ради Володимира Литвина. Як відомо, партія "Батьківщина", яку очолює Юлія Тимошенко, є членом-спостерігачем ЄНП. Саме представники цієї партії в знак дружби і симпатії до лідера української опозиції постійно наполягають на жорстких формулюваннях у заявах щодо України, які приймуть ПАРЄ і Європарламент.
Наприкінці січня ПАРЄ прийняла чергову резолюцію про стан демократії в Україні. Організація посилила текст документа в порівнянні з його грудневим проектом. ПАРЄ публічно визнала існування в Україні політв'язнів. Асамблея заявила про відсутність в Україні незалежної судової системи. В резолюції зазначено, що "українській системі правосуддя притаманне прихильне ставлення до сторони обвинувачення". У зв'язку з цим ПАРЄ закликала керівництво України гарантувати рівності можливостей обвинувачення і захисту в Кримінально-процесуальному кодексі, як в законодавстві, так і на практиці. Депутати ПАРЄ звернулися до президента Віктора Януковича з проханням вжити всіх можливих засобів, якими він може скористатися, для звільнення колишніх членів уряду, щоб дати їм можливість участі в майбутніх парламентських виборах. У разі невиконання прийнятих рекомендацій, ПАРЄ пригрозила Україні санкціями. Зазначимо, що, на відміну від критики Європарламенту, резолюції якого носять рекомендаційний характер, вимоги ПАРЄ Україна виконувати зобов'язана, є членом РЄ ще з 1995 р.
Тим часом офіційний Київ на словах демонструє намір виконувати рекомендації ПАРЄ. На сьогодні в парламенті зареєстровано два проекти постанови щодо виконання положень резолюції ПАРЄ. Автором першого є голова української делегації в ПАРЄ, депутат-регіонал Іван Попеску. Другий документ підготували члени "БЮТ - Батьківщина", в числі яких голова парламентського комітету у закордонних справах Олег Білорус. Обидва документи суттєво відрізняються один від одного. Так, депутат від влади звертає увагу на необхідність виконати три зобов'язання: прийняти новий Кримінально-процесуальний кодекс, закони про адвокатуру та прокуратуру. У той же час основною вимогою постанови, запропонованої депутатами БЮТ, є негайне звільнення Юлії Тимошенко та інших представників опозиції. Експерти впевнені, що парламент підтримає постанову, запропоновану депутатом від правлячої партії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас