Половину закордонних вкладень Росія в 2011 році позичила в Швейцарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половину закордонних вкладень Росія в 2011 році позичила в Швейцарії

Валюта
313
Зі 191 млрд доларів інвестицій з-за кордону, що надійшли РФ в 2011 році, 83 млрд виявилися короткостроковими кредитами зі Швейцарії, зафіксованими в розділі "фінансова діяльність", демонструє статистика Росстата. Швейцарські кредити, обсяг яких співставний з виручкою економіки РФ від експорту нафтопродуктів в 2011 році і за рік збільшився вдвічі, згідно з методологією статистиків, до банківських операцій не відносяться. Як і півроку тому, опитані "Коммерсантом" аналітики не можуть пояснити сенс цих операцій, пропонуючи лише гіпотези - від "перерозподілу ресурсів" і "прибутку сировинників" до "статистичних маніпуляцій Росстата". Суть цих операцій виданню не змогли пояснити і в уряді.
За статистикою Росстата про іноземні інвестиції, в 2011 році чисті інвестиції в РФ з-за кордону (надходження за вирахуванням погашення) з урахуванням переоцінки вартості російських активів склали 19 млрд доларів, що на 16 млрд більше, ніж у 2010 році. Втім, враховуючи, що сальдо капвкладень та їх погашення з РФ за кордон в 2011 році склало ті ж 19 млрд, грошей з-за кордону в країну так і не прийшло (у 2007 докризовому році це ж співвідношення склалося на користь РФ на рівні 54 млрд доларів).
Зазначимо, що оцінки іноземних інвестицій Росстата і ЦБ розходяться в рази. Як пояснює Олег Солнцев з ЦМАКП, різниця полягає в більшій вибірці компаній, досліджуваних ЦБ, і "дорахунках на компанії", статистику від яких монетарна влада так і не змогла отримати. "Наскільки ці дорахунки коректні - велике питання", - говорить пан Солнцев.
Крім цього Росстат вважає, що реінвестування доходів за 2011 рік збільшилося в 3,1 рази (до 2,1 млрд доларів). І ця цифра, як пояснюють в ЦМАКП, виходить шляхом макроекономічної оцінки, що відштовхується від зростання цін на основні експортні товари РФ, якість якої невідома.
Цінність статистики про іноземні інвестиції Росстата, втім, полягає в тому, що, на відміну від ЦБ, статистичне відомство фіксує всі потоки капіталу, що перетинали фінансовий кордон РФ, незалежно від того, на який термін вони затримуються в країні. Факт відсутності іноземних капвкладень в РФ меркне на фоні того, що 83 млрд доларів з близько 191 млрд, що заходили в 2011 році у вигляді вкладень з-за кордону, припали на розділ "інші", а точніше - "фінансові операції" у вигляді короткострокових кредитів (до 180 днів) і цілком походять з Швейцарії (відзначимо, банківський сектор Росстат не враховує у статистиці іноземні інвестиції).
Подібних операцій зі Швейцарією не спостерігалося до 2010 року, коли їх обсяг вперше за всю історію спостережень Росстата збільшився за рік більш ніж в 13 разів, склавши практично 38 млрд доларів (до 2010 року подібне "кредитування" спостерігалося з США, але в набагато менших обсягах). Цікавий і той факт, що на тлі зростання нафтових цін з 2010 року по 2011-й в 1,5 рази обсяг кредитування компаній РФ зі Швейцарії виріс в 2,5 рази, а чистий відтік іноземного капіталу з РФ досяг 84 млрд доларів. Незважаючи на збіг обсягів відтоку і швейцарських кредитів, цифри ці пов'язані лише частково, вважає Наталія Орлова з Альфа-Банку.
У 2010 році цифра 38 млрд доларів викликала лише підозри. За перше півріччя 2011-го вона становила вже 42 млрд, хоча співрозмовник видання в уряді стверджує, що в I кварталі 2011 року увійшли і вийшли приблизно 23 млрд, а в інші три квартали таким же порядком пройшло ще близько 60 млрд. Вчора, як і влітку 2011 року, аналітики так і не змогли хоч якось достовірно охарактеризувати сутність таких операцій і причину їх швейцарського походження. Єдина відмінність оцінок - влітку 2011 року експерти посилалися на те, що, швидше за все, це "одноразові трансакції".
Тепер, коли "одноразові трансакції" фактично досягли обсягу всієї експортної виручки компаній РФ від торгівлі нафтопродуктами в 2011 році, в аналітиків з'явилися додаткові версії того, що відбувається. Наприклад, серед версій, висунутих Євгеном Надоршиним з АФК "Система", - зміна фінансової логістики російських компаній і використання Швейцарії як клірингового центру для здійснення операцій з похідними цінними паперами на території РФ, або зміна механізму розрахунків за російську нафту з передоплати на комерційні кредити, або навіть статистичні маніпуляції Росстата. Аналітик одного з найбільших держбанків заявив, що зареєстровані в Швейцарії трейдери, афільовані з російськими сировинниками, використовують подібні схеми - "коли потрібно не повернути в РФ гроші або перекачати прибуток". А Едуард Савуляк з Tax Consulting додав: "У Швейцарії зареєстровані трейдингові структури "Мечела", "Газпрому" і, ймовірно, ЛУКОЙЛа. Подібні схеми можуть бути використані для передпродажного роздуття "активів"".
В уряді "Коммерсанту" повідомили, що також звернули увагу на масштабні фінансові операції за участю Швейцарії. Однак власників грошей за офіційною статистикою співрозмовник простежити не зміг, припустивши, що кошти призначалися для угод зі злиттів і поглинань великих російських держкомпаній.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас