США обженуть Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США обженуть Україну

Енергетика
1511
Тепла зима в США цього року призвела до надлишку блакитного палива в Північній Америці і його знецінення. Так, за даними, опублікованими агентством Bloomberg, товарні запаси газу в США збільшилися за більш теплої погоди в порівнянні з кліматичною нормою. В даний час вони на 40% перевищують середній рівень останніх п'яти років. Це дало підставу аналітикам компанії Morgan Stanley передвіщати подальше зниження цін на паливо в США.
"Якщо тепла погода збережеться більше двох тижнів, ціни значно впадуть протягом чотирьох-шести наступних тижнів. Швидше за все, ми закінчимо березень з запасами, обсяг яких перевищить 65 млрд. куб. м газу", - заявив аналітик Morgan Stanley Хусейн Аллідіна, пише "Інтерфакс-Україна".
Побоювання аналітиків підтвердили ф'ючерсні контракти на квітневі поставки. Так, 28 лютого на Нью-Йоркській біржі ф'ючерси подешевшали на 3,2% - до $2,519 за 1 млн. британських теплових одиниць (BTU, 28,26 куб. м).
Це становить близько $90 за 1 тис. куб. м. В кінці січня паливо знизилося до мінімуму за останні 10 років. Тоді це стало приводом говорити про здешевлення деяких товарних позицій в США, зокрема, мінеральних добрив, що ми, власне, і спостерігали з кінця 2011 р. і до середини лютого.
У знецінення газу в США є ще одна вагома причина - видобуток сланцевого газу. "East European Gas Analysis прогнозує, що видобуток сланцевого газу в США до 2015 р. перевищить 180 млрд. куб. м на рік, що в три рази перевищує показники видобутку в 2011 р.", - говорить старший аналітик "Інфоіндустрії" Дмитро Гордейчук.
Він також уточнює, що Міжнародне енергетичне агентство зробило прогноз, що в подальшому, до 2030 р., сланцевого газу в США буде добуватися не більше 150 млрд. куб. м. щорічно.
Очевидно, що картина з профіцитом газу в Америці змушує аналітиків утримувати інвесторів від вкладення коштів у короткострокові контракти, з якими вони можуть просто прогоріти. Контрактувати газ довгостроково - порада аналітиків Morgan Stanley.
Вітчизняні промисловці можуть тільки позаздрити взятому курсу американців на видобуток сланцевого газу.
"Україна виявилася з найдорожчим газом в Європі та США. Так, ще в третьому кварталі минулого року європейські споживачі отримували газ від "Газпрому" за ціною $420 за 1 тис. куб. м, тоді як у нас вона становила від того ж постачальника $454 без урахування знижок за харківськими угодами. У першому кварталі 2012 р. для Німеччини встановлена ціна $435 з урахуванням доставки, для України - $416. Однак з огляду на той факт, що доставка до Німеччини обходиться в $70-90, виходить, що ціна газу без доставки перевищує німецьку", - говорить аналітик з газу компанії "Драгон Капітал" Денис Саква.
Він же стверджує, що в подальшому зниження вартості газу Україні очікувати не варто. "Нафта в світі дорожчає, а Україна прив'язана до формули, за якою розраховується вартість газу в залежності від вартості нафтопродуктів. Тому інакше, ніж політично, нам російський газ не здешевити", - вважає аналітик.
Другий варіант - просунутися далі заяв в тих же планах з видобутку альтернативного газу, щоб підняти рівень конкурентоспроможності економіки, здешевивши газовий ресурс цією альтернативою.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас