Горючі сльози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горючі сльози

Енергетика
1138
Вартість нафтопродуктів почала зростати в понеділок - про це свідчать дані консалтингової компанії "А-95". "Бензин Аі-95 і дизпальне подорожчали на заправних станціях "Окко", WOG та Shell в Києві з початку тижня в середньому на 10 коп.", - говорить гендиректор "А-95" Сергій Куюн. Цю інформацію підтверджують і дані консалтингової компанії UPECO. "В регіонах подорожчання було менш помітним - ці ж три мережі підвищили ціни на 4-5 коп. за літр з понеділка", - повідомляє аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.
По більшості позицій середня ціна пального на АЗС не перевищує максимальних цін, установлених експертно-аналітичною групою при Кабміні, відзначає Сіренко. За даними UPECO, середня ціна Аі-95 в Україні на вчорашній день становила 10,2 грн (рекомендована - не більше 10,5 грн), Аі-92 - 10 грн (10 грн), дизпальне - 9,67 грн (9, 84 грн) за літр. Однак вартість бензину А-76 вже перевищила поріг в 9,55 грн - вчора середня ціна склала 9,57 грн/л. У прес-службі "Галнафтогазу" ("Окко"), Shell і "Континіум" (WOG) підвищення цін вчора не коментували.
Ціни на пальне почали рости на заправках тих компаній, де продаються імпортні нафтопродукти, зазначив Сіренко. Компанії, які використовують пальне власної переробки, - ТНК-ВР, "Укрнафта", "Лукойл" і "Альфа-нафта" - поки не підвищували ціни, але незабаром будуть змушені це зробити, відзначають експерти. "Коли імпортуються готові нафтопродукти, ціна контрактів змінюється щодня. І нові партії, які пішли в кінці минулого тижня, вже були дорожчими, ніж ті, що продавалися тиждень тому. Ціна пального українських НПЗ змінюється раз на місяць завдяки тому, що нафта контрактом на місяць вперед", - говорить джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго.
Проте про можливе підвищення цін вчора повідомили в ТНК-ВР. "Ми завжди орієнтувалися на рекомендації експертно-аналітичної групи при Кабінеті міністрів. Це дозволило уникнути різкого підвищення цін у минулому році, - повідомили в прес-службі компанії. - Але з зупинкою на ремонт Лисичанського НПЗ ми переорієнтуємося на імпортні поставки, що знижує наші можливості щодо стримування цін". У ТНК-ВР в п'ятницю повідомили, що в кінці цього тижня припинять поставки сировини на Лисичанський НПЗ через збитковість виробництва.
Учасники ринку стверджують, що для подорожчання пального є об'єктивні причини. "З початку року ціни на нафту і бензин в світі зросли більш ніж на 10%. Враховуючи, що зараз понад 60% пального в Україні - імпортне, роздрібні ціни не можуть не збільшуватися", - говорять в прес-службі ТНК-ВР. Вартість нафти на світових біржах в середині лютого різко зросла через загострення відносин між Іраном і західними країнами. Зокрема, російська нафта марки Urals, бензин з якої поставляється в Україну, вперше з травня минулого року перевищила позначку в $120 за барель. При збереженні нинішніх тенденцій ціни на АЗС в березні можуть скласти вже 11 грн за літр Аі-95 і 10 грн за літр дизпального, вважають у прес-службі ТНК-ВР. У прес-службі "Лукойлу" прогнозують, що ціни можуть зрости ще більше - до 11,5 грн за літр Аі-95 і 10,5 грн за літр дизельного пального.
Директор "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян констатує, що зараз внутрішній ринок України став більш залежним від міжнародної кон'юнктури, і тепер ціни можуть змінюватися щодня. "Фактично в країні тепер постійно працює єдиний завод - "Укртатнафта", чиїх обсягів не вистачить для стабілізації цін", - зазначив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас