Бойко просить Європу заблокувати "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко просить Європу заблокувати "Південний потік"

Енергетика
878
Країни ЄС і Енергетичного співтовариства продовжують вживати дії, спрямовані на просування проекту "Південний потік", що суперечить Договору про Енергоспівтовариство, такий лист на адресу керівника секретаріату цієї організації Славчо Нейкова направив міністр палива та енергетики України Юрій Бойко, пише Інтерфакс-Україна.
"Незважаючи на прагнення України... створювати належні умови для забезпечення енергобезпеки Європи, на жаль, ми сьогодні бачимо дії країн ЄС і Енергоспівтовариства, спрямовані на просування проекту "Південний потік", активне узгодження його параметрів", - йдеться в тексті листа.
Бойко вказує на останній приклад таких дій: узгодження Словенією 27 лютого з "Газпромом" параметрів газопроводу "Південний потік" по території країни.
Український міністр нагадує, що головною метою української сторони під час приєднання до договору про Енергетичне співтовариство було створення єдиного енергоринку з дотриманням правил його функціонування, які відповідають законодавчим вимогам ЄС.
"У цьому контексті ми б хотіли бачити з боку Енергоспівтовариства конкретні дії, спрямовані на захист інтересів повноправних країн-членів", - підкреслює Бойко.
Він нагадав, що українська газотранспортна система (ГТС) має особливі переваги і вже сьогодні відіграє стратегічну роль у забезпеченні енергобезпеки та ефективній роботі єдиного енергоринку ЄС.
"Україна багаторазово звертала увагу на важливість модернізації ГТС для країн ЄС і пропонувала надати проекту модернізації ГТС статус загальноєвропейського значення", - вказує український міністр.
Джерело в українському уряді зазначило, що цей лист свідчить про те, що Україна вирішила більш жорстко відстоювати свої інтереси в рамках Енергоспівтовариства. Він нагадав, що заяви представників ЄС, зокрема, єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера про політичний, а не економічний характер "Південного потоку", не заважають деяким країнам підтримувати плани "Газпрому", спрямовані на посилення його монопольного впливу, і суперечать лібералізації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас