ЄК: Погіршення прогнозу Португалії не означає її відмови від програми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: Погіршення прогнозу Португалії не означає її відмови від програми

Казна та Політика
145
Зниження прогнозу падіння ВВП Португалії, якій надається зовнішня допомога від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ), не означає невиконання країною програми відновлення економіки, але відображає погіршення прогнозу всієї єврозони, заявив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції в середу, пишуть РИА Новости.
Португалія в обмін на фінансову підтримку в сумі 78 мільярдів євро зобов'язалася серйозно скоротити дефіцит бюджету, привівши його у відповідність до вимог Пакту стабільності і зростання (нижче 3% ВВП) в 2014 році. Рівень 3% ВВП повинен бути досягнутий уже у 2013 році проти 9,8% в 2010 році.
Напередодні "Трійка" - представник Європейського центробанку, ЄК і МВФ, представила позитивний висновок на виконання програми Португалією і, таким чином, дала "зелене світло" наданню чергового траншу кредиту країні в квітні, без якого вона ризикує допустити дефолт. Якби "Трійка" вирішила, що програма не виконується, транш кредиту довелося б затримати, і країну чекало б ухвалення нових заходів бюджетної консолідації для виконання цілей програми.
Тим не менше, в звіті "Трійки" містився погіршений прогноз щодо падіння ВВП Португалії на 2012 рік - 3,25%, проти 3,0% очікувань кредиторів в листопаді.
"Це не означає, що країна не виконує програму, скорочення відбулося на тлі погіршення прогнозу щодо єврозони", - сказав Баррозу.
Експерти "Трійки" вважають, що основну мету - рівня дефіциту бюджету 4,5% ВВП, Португалія в поточному році виконає.
Єврокомісія 23 лютого представила нові попередні прогнози економічного розвитку єврозони. Вона серйозно знизила оцінку динаміки ВВП регіону єдиної європейської валюти на 2012 рік - до скорочення на 0,3% зі зростання на 0,5%, що очікувалися восени минулого року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас