ЄЦБ сьогодні запропонує банкам трирічні кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ сьогодні запропонує банкам трирічні кредити

Валюта
260
ЄЦБ сьогодні вдруге запропонує банкам трирічні кредити в необмеженому обсязі. Очікується, що банки знову позичать під 1% близько 500 млрд євро, як і на першому аукціоні в грудні. Та операція допомогла ЄЦБ стабілізувати банківський сектор і ринки держборгу. Тепер Центробанк розраховує запустити механізм кредитування реального сектора економіки.
Свій перший аукціон трирічних кредитів (LTRO) ЄЦБ провів у грудні, через півтора місяці після того, як біля його керма став італієць Маріо Драгі. Тоді понад 500 європейських банків взяли в ЄЦБ 489 млрд євро, і це стало переломним моментом у боротьбі з європейською борговою кризою. Гроші ЄЦБ допомогли стабілізувати ринки держоблігацій проблемних країн зони євро. Як стало відомо в понеділок, іспанські банки збільшили скупку держоблігацій в січні на 23 млрд євро, італійські - на 21 млрд євро. Чиї саме держпапери вони купували, не повідомляється, але, як правило, банки купують зобов'язання власних урядів. Крім того, це призвело до зниження котирувань на міжбанківському ринку: ставка за тримісячними кредитами Euribor в понеділок опустилася нижче ставки рефінансування ЄЦБ, до 0,997%. Експерти, проте, відзначають, що поки охоче кредитують один одного тільки найбільші банки.
Прогнози аналітиків щодо обсягу другого аукціону коливаються від 300 млрд до 1 трлн євро. Ті, хто чекає відчутного зростання запозичень банками в порівнянні з груднем, аргументують це тим, що вимоги до забезпечення за кредитами були пом'якшені, а звернення по допомогу до ЄЦБ не було сприйнято ринками як ознака слабкості банків. Крім того, ЄЦБ дав зрозуміти, що це останній подібний аукціон. У результаті припасти до джерела дешевих грошей вирішили не тільки банки з країн, що не входять в зону євро (британські Lloyds і RBS можуть залучити 15 млрд євро), а й автовиробники. Свої наміри чітко позначили Volkswagen і PSA Peugeot Citroen, які розраховують запастися ліквідністю ЦБ за допомогою своїх "придворних" банків.
Раніше повідомлялося, що ЄЦБ підтримує банки напередодні LTRO II, приймаючи заявки на кредити обсягом 133,89 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас