Хорошковський: Проблему ПДВ можна вирішити лише скасуванням всіх пільг щодо цього податку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський: Проблему ПДВ можна вирішити лише скасуванням всіх пільг щодо цього податку

Казна та Політика
810
Вирішення проблеми своєчасного та автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) вимагатиме скасування всіх пільг зі сплати цього податку, вважає нещодавно призначений перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський.
"Сума вимог з ПДВ сьогодні вища від можливостей держави, так як цілі галузі мають пільги", - сказав він на першому засіданні Ради міжнародного ділового співробітництва у Федерації роботодавців України (ФРУ), створення якої ініціював голова ФРУ Дмитро Фірташ.
В.Хорошковський зазначив, що нестача ресурсу для відшкодування ПДВ створює умови для корупції.
Д.Фірташ повідомив під час засідання ради, що ФРУ на минулому тижні провела зустріч з Державною податковою службою, за підсумками якої досягнута домовленість про відшкодування ПДВ в автоматичному режимі малому бізнесу на суму до 1 млн грн, тоді як проблема з відшкодуванням цього податку великому бізнесу поки що залишається.
У той же час посол Франції в Україні Алан Ремі зазначив, що проблема відшкодування ПДВ залишається гострою як для великих, так і для дрібних компаній з французькими інвестиціями. За його словами, фіскальні і податкові проблеми, а також корупція залишаються головними перешкодами для іноземних інвесторів.
"Проблеми усуваються тільки від випадку до випадку", - сказав він, підкресливши, що системного вирішення в Україні поки не існує, про що свідчать низькі місця України в різних міжнародних рейтингах привабливості ведення бізнесу.
Глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра додав, що керівництво України неодноразово робило заяви про боротьбу з корупцією, однак практичного результату немає, і інвестиції в країну скорочуються.
В.Хорошковський погодився, що з корупцією в Україні необхідно боротися тільки інституційно. За його словами, необхідно, щоб право на перевірки бізнесмена мав тільки податковий інспектор, тоді як сьогодні такими правами володіють близько 90 організацій, з яких третина мають повноваження зупиняти бізнес.
Він зазначив, що вже провів зустріч з керівництвом Державної митної служби, за підсумками якої вирішено за три місяці звести до мінімуму проблеми на митниці, врегулювавши питання електронного митного оформлення товарів і визначення їх митної вартості.
Д.Фірташ висловив думку, що ФРУ - це єдине місце, де бізнес може говорити відкрито з урядом, і запросив іноземні компанії вступати в Федерацію. "Ми єдина організація, яка має функціональні можливості оперативно доносити до уряду інформацію про ті системні проблеми, з якими бізнес - і український, і іноземний - стикається щодня", - сказав він.
У першому засіданні ради брали участь представники посольств Бельгії, Великобританії, Німеччини, Італії, Польщі, Швейцарії та Швеції.
Планується, що круглі столи в чотиристоронньому форматі: український бізнес - уряд - дипломати - іноземний бізнес також будуть проведені з представниками країн Азії, Близького Сходу, Північної та Південної Америки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас