Росія втратить 3 мільярди доларів через контракт з Китаєм? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія втратить 3 мільярди доларів через контракт з Китаєм?

Енергетика
902
Росія і Китай врегулювали нафтовий конфлікт, який тривав більше року. Сторони погодили зміни в контракті, який раніше російська влада називала "залізобетонним". Тепер "Роснефть" і "Транснефть" нададуть CNPC знижку - 1,5 долара за барель, а китайська компанія повністю погасить борг - 134 мільйони доларів, пише "Коммерсант".
Сьогодні зміни в контракті, через які "Роснефть" недоотримає близько 3 мільярдів доларів, будуть схвалені її радою директорів. У самій компанії угоду вважають вигідною, так як китайці хотіли в 10 разів більшу знижку.
"Роснефть", "Транснефть" і CNPC нарешті погодили нові умови поставок російської нафти в Китай, розповіли виданню джерела, близькі до переговорів. У контракт сторін будуть внесені зміни, за якими "Роснефть" і "Транснефть" нададуть знижку CNPC в розмірі 1,5 долара з бареля. "Вона буде схвалена заднім числом, знижка діє з початку листопада минулого року", - розповіло одне з джерел. CNPC, в свою чергу, повинна повністю погасити заборгованість за поставки нафти з початку 2011 року - в цілому 134 мільйони доларів. "Вся сума була переведена Транснефти ще в середині січня", - розповів один зі співрозмовників газети. В "Роснефти", "Транснефти" і CNPC інформацію газеті не коментують.
За словами джерел, зміни в контракті вже були схвалені на раді директорів "Транснефти" 22 лютого. Сьогодні це питання також розглядатиметься і на раді директорів "Роснефти".
Спірна угода була укладена ще в 2009 році. В обмін на кредити від Банку розвитку Китаю для "Роснефти" і "Транснефти" у розмірі 15 мільярдів доларів і 10 мільярдів доларів відповідно держкомпанії зобов'язалися в 2011-2030 роках поставляти в Китай 15 мільйонів тонн нафти щорічно по трубопроводу Східний Сибір-Тихий океан (ССТО ). Для цього Транснефть уклала договір про купівлю 6 мільйонів тонн нафти у Роснефти за ціною, прив'язаною до вартості експорту в Китай. Ціна визначалася за спеціальною формулою на базі котирувань Argus і Platts FOB в кінцевій точці ССТО - порту Козьміно.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас