Експерти прогнозують стрімке зростання витрат на озброєння в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують стрімке зростання витрат на озброєння в світі

548
Витрати на озброєння в світі до 2015 року можуть зрости до $1,712 трлн, вважають в консалтинговій компанії IHS Jane's.
Як відзначають експерти, після розвалу СРСР в 1991 році за 9 років світові витрати на оборонку скоротилися з $1,3 трлн. до 1 трлн, але в наступне десятиліття збільшилися до $1,6 трлн.
У групі лідерів по імпорту військової техніки виділяється Індія, яка озброюється, побоюючись нападу з боку сусідніх Китаю і Пакистану. Характерно, що частка оборонних витрат в нинішньому бюджеті Індії не тільки не була скорочена, але, навпаки, різко зросла - на 11,6%, перевищивши $24,9 млрд. Зберегти військовий паритет з Китаєм і Пакистаном Індія може, тільки якщо її військовий бюджет зросте з нинішніх приблизно 2,5% до не менше 3,0% від ВВП.
Досить амбітні плани Китаю, який до 2015 року збирається вдвічі збільшити свій оборонний бюджет, довівши його до $238 млрд, що становитиме приблизно третину військових витрат США. Аналітики констатують, що "вже в середньостроковій перспективі Піднебесна складе серйозну конкуренцію європейським виробникам військової техніки".
Водночас Президент США Барак Обама має намір протягом найближчого десятиліття заощадити на військових витратах майже $500 млрд - в даний час Вашингтон витрачає на ці цілі приблизно $706 млрд щороку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас