Сугоняко: Запровадження Нацбанком золотих монет і сертифікатів є малоефективним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сугоняко: Запровадження Нацбанком золотих монет і сертифікатів є малоефективним

488
Емітовані НБУ золоті монети не будуть прибутковим вкладенням для населення на коротких і середніх інтервалах, – переконаний заслужений економіст України, Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби АУБ.
Більше того, за його словами, в національних умовах інвестування привабливість золота для населення буде додатково знижуватися наступними факторами: значний розрив між поточною ціною купівлі та продажу золота; неможливість отримання інтервальних виплат доходу; неможливість капіталізації доходу; ризик фіксації збитків при необхідності терміново продати золоті інструменти; оподаткування прибутку від інвестиційної діяльності та самостійне декларування таких доходів в органах ДПА; витрати на відповідальне зберігання золота; необхідність витрат на послуги фінансових консультантів тощо.
Згідно з результатами опитування агентства IFAK Ukraine, кожен третій українець (36 % громадян) не довіряє національній валюті. Повернення довіри населення до гривні, до політики НБУ- ключове завдання для діючого керівництва Національного банку. Проте, за словами Президента АУБ, вирішуючи вказане вище завдання через випуск золотих монет та «золотих» депозитних сертифікатів, НБУ цим зміцнює довіру населення до золота як інструменту інвестування, а не до гривні, як національної валюти. Більше того, надсилаючи у суспільство меседж про випуск золотих інструментів, НБУ тим самим дає сигнал, що звичайна гривня не є надійним інструментом. Аналітики АУБ наголошують, що НБУ неспроможний фізично залучити за допомогою золотих інструментів потрібну кількість готівкових ресурсів населення через брак золота. За інформацією НБУ, станом на 01.02.2012 року, в його резервах було 0,901 млн. тройських унцій золота, або біля 28 тон золота (4,9% від загального обсягу офіційних резервів), що є еквівалентом 1,5 млрд. дол. США за ринковою ціною.
Водночас, Голова НБУ С. Арбузов запевнив, що частина наявного в НБУ немонетарного золота буде спрямована на виготовлення інвестиційних монет. А поповнення валютних резервів та випуск "золотих" сертифікатів, індексованих на курс золота, буде здійснено за рахунок видобутку НБУ власного золота. Проте, за даними Державної служби геології та надр, в Україні з 1997-го по 2006 роки було видобуто лише 800 кг золота. Як наголошують аналітики АУБ, "і не фахівцю зрозуміла різниця між потенційними розвіданими запасами корисних копалин та фактичними можливостями щодо їх річного видобутку. Різниця між цими показниками може складати сотні і тисячі разів. Тож НБУ може сотні років освоювати передане йому на баланс родовище золота обсягом у 600 тон".
За словами Сугоняко, на сьогодні потенційні можливості (капіталоємність) золотих інструментів НБУ (золоті сертифікати та монети) на рівні: 1,5 млрд. дол. США – за рахунок золота у валютних резервах, витрачати які на такі цілі неприпустимо; 54 млн. грн. за рахунок видобутого за рік НБУ золота (для розрахунку використано максимально зафіксований історичний показник видобутку золота в Україні за роки незалежності у розмірі 135 кг).
В АУБ застерігають, що якщо регулятор здійснить спробу емісії “золотих” сертифікатів в масштабах, що значно перевищують їх реальне золоте забезпечення, то наслідки такої авантюри важко передбачити. Вони загрожують як повним підривом довіри до влади, так і перекладанням на все населення України збитків, які неминуче нестиме емітент (НБУ) при погашенні сертифікатів. Також в АУБ наголошують, що у випадку прив’язки доходності «золотих» сертифікатів НБУ до ринкової ціни на золото, НБУ буде нести додаткові курсові ризики. Адже якщо ціна на золото у 2012 році досягне 2200 доларів США за тройську унцію, Нацбанк буде вимушений компенсувати інвесторам суму відповідного зростання ринкових цін. В такому випадку вартість обслуговування боргу за депозитними «золотими» сертифікатами складе для НБУ більше 20% річних, що значно вище за існуючу доходність суверенних зобов’язань України на внутрішньому та зовнішньому ринках капіталу.
За словами Сугоняко, запропоновані НБУ золоті інструменти не є новими для українського ринку за своєю економічною суттю (золото) і не користуються попитом з боку населення. По-друге, вказані інструменти не зможуть акумулювати необхідний обсяг готівкових ресурсів, суттєвий для реального сектору економіки або поповнення резервів НБУ, та не дозволять помітно послабити девальваційний тиск на гривню. По-третє, запровадження «золотих» інструментів за своїми операційними та технологічними особливостями не відповідає усталеній суспільній практиці і лише підриває довіру до національної грошової одиниці, адже такі заяви НБУ сприймаються виключно як опосередковане визнання нестабільності та слабкості гривні.
Президент АУБ переконаний, що вказана політика НБУ у випадку її активної реалізації лише посилить відтік гривневих ресурсів з банківського сектору та збільшить тиск на готівковий курс гривні до вільноконвертованих валют. Заяви та декларації НБУ не були підкріплені відповідною аналітичною базою і не були сприйняті суспільством у якості системних та ефективних інструментів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас