"Кредит-Рейтинг" зміщує пріоритети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кредит-Рейтинг" зміщує пріоритети

531
Сьогодні рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" оголосить про зміну стратегії і перехід його керівника Станіслава Дубка в "Українське кредитно-рейтингове агентство" (УКРА). Він повинен отримати для УКРА статус уповноваженого агентства, після чого, за словами учасників ринку, переведе в нього фахівців і клієнтів з "Кредит-Рейтингу". Експерти не відкидають, що УКРА, як і "Кредит-Рейтинг", можуть бути пов'язані одним власником.
"На ринок рейтингових послуг виходить новий гравець - "Українське кредитно-рейтингове агентство", генеральним директором якого призначено Станіслава Дубка, який раніше очолював агентство "Кредит-Рейтинг"", - повідомила вчора прес-служба УКРА. Однак, за даними Мін'юсту, на 14 лютого Дубко вже був керівником УКРА, продовжуючи очолювати "Кредит-Рейтинг". Станіслав Дубко підтвердив цю інформацію, повідомивши, що 28 лютого складе з себе обов'язки в "Кредит-Рейтингу". "Ця компанія існує з 2008 року, але стала рейтинговим агентством десь рік тому", - сказав він, відмовившись прокоментувати перехід в УКРА аналітиків "Кредит-Рейтингу". На сайті УКРА йдеться про створення в січні 2011 року. Перші рейтинги на основі публічної інформації (всього їх 20) воно присвоїло 15 березня - в день, коли ДКЦПФР позбавило "Кредит-Рейтинг" статусу уповноваженого (дозволяє присвоювати обов'язкові рейтинги).
До поточного моменту склади команд на сайтах УКРА і "Кредит-Рейтинг" майже ідентичні. В обох компаніях Ярослав Южда очолює комерційний департамент, Діляра Мустафаєва - департамент розвитку методології, Андрій Коноплястий займається і рейтингами фінансових організацій, і аналітикою. Уже сьогодні "Кредит-Рейтинг" має оголосити про перехід семи аналітиків в УКРА і зміну стратегії. Основним спектром його діяльності стане "надання послуг з приватної оцінки кредитоспроможності українських компаній на замовлення інвесторів для цілей торгового і проектного фінансування, а також для банківського кредитування". "Раніше основним видом діяльності агентства було присвоєння кредитних рейтингів за замовленням емітентів облігацій, але попит на дані послуги різко знизився в останні два роки через масштабне падіння активності на облігаційному ринку в результаті фінансово-економічної кризи", - зазначено в повідомленні агентства.
Новим директором "Кредит-Рейтингу" стане Андрій Кияк, який раніше очолював банк "Бізнес Стандарт", Трансбанк, "Міжнародне бюро кредитних історій". Під його керівництвом агентство має за два роки довести виручку від консалтингової діяльності до 50% доходів компанії, продовжуючи "присвоювати і підтримувати публічні рейтинги" (з 1138 рейтингів зараз діє тільки 219).
У розмові з "Комерсант" Станіслав Дубко повідомив, що власником УКРА є якийсь "фінансовий інвестор, який розглядає його як венчурний проект". Однак учасники ринку впевнені, що реальний власник проекту той же, що і у "Кредит-Рейтингу" - Олександр Гінзбург. "Кредит-Рейтинг" навряд чи зможе повернути статус уповноваженого, ймовірно, тому було придумано нове агентство, яке зможе брати участь у конкурсі НКЦПФР", - зазначив головний фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран. Документи на конкурс з визначення уповноваженого РА мають бути подані до 19 березня. На сайті УКРА стверджується, що агентство планує взяти участь у конкурсі. Його номінальним конкурентом може стати "Кредит-Рейтинг". "Яке агентство отримає статус, те і буде ключовим", - вважає директор РА "IBI Рейтинг" Григорій Перерва.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас