Втрати кинуть на калькулятор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати кинуть на калькулятор

642
Нацбанк своєю постановою №23 затвердив новий порядок формування і використання банками резервів під активні операції. Відтепер банківські активи будуть оцінюватися цілісно, а не за окремими їх складовими. Що знизить розмір резервів банків, але не підвищить банківське кредитування.
Документ передбачає застосування єдиних підходів до оцінки активних операцій, а саме: кредитів; коштів, розміщених в інших банках; дебіторської заборгованості; цінних паперів; фінансових зобов'язань.
Удосконалено методологію оцінки фінансового стану позичальників - юридичних осіб шляхом застосування математичної моделі для розрахунку показника їх платоспроможності, що заснований на фінансовій звітності та враховує вид економічної діяльності позичальників. Істотно підвищено вплив стану обслуговування боргу на класифікацію активу, а також змінені підходи до обліку вартості забезпечення при розрахунку резерву.
У постанові збережені діючі підходи до розрахунку резервів на підставі аналізу фінансового стану боржника, своєчасності та повноти погашення ним боргу, наявності та ліквідності забезпечення.
Загалом, кажуть експерти, постанова консолідує напрацювання в галузі оцінки застав і формування резервів під кредити і є черговим кроком на шляху до відповідності нормам Базеля ІІІ. Ініціатива регулятора однозначно сприятиме підвищенню надійності банків, якості їхніх активів, але кредитна активність, швидше за все, знизиться. І не в останню чергу через те, що будь-які норми оцінки позичальників залишаються малоефективними, поки значна їх частка працює в "тіні". Сприяти ж активізації буде прискорення зростання національної і світової економіки, довіра населення до гривні і подальша стабільність ресурсної бази, а також можливість виходу комерційних банків на зовнішні ринки, вважає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.
"Ми очікуємо прискорення кредитування лише в другій половині 2012 р., навіть ближче до осені, коли боргові проблеми в єврозоні поступово почнуть сходити нанівець", - прогнозує експерт. Поки ж зниженню кредитних апетитів фінустанов сприяє дуже багато факторів, в тому числі утруднена методика розрахунків резервів на можливі втрати по позиках, їх великі розміри, а також нестабільна ресурсна база.
Набрання чинності норм постанови НБУ №23 дещо спростить порядок формування резервів на можливі втрати по позиках для комерційних банків, а також знизить розмір цих резервів. В кінцевому підсумку це може дещо оживити банківське кредитування. У довгостроковому періоді, говорить економіст "Арт Капітал" Олег Іванець, можна очікувати істотного скорочення частки проблемних кредитів, а також випадків шахрайства з кредитними грошима. Більшість положень буде сприяти тому, щоб кредити видавалися лише платоспроможним позичальникам, що, безумовно, добре для банківської системи. Довгостроковий же характер постанови означає, що вплив його в довколишній перспективі навряд чи буде відчутним, бо він буде нівельований часом і іншими факторами. Втім, це крок у правильному напрямку. Не останню роль зіграє і те, що банки мають досить багато часу для вивчення і перевірки на практиці нових методів, закріплених в постанові, - до кінця поточного року. Правда, зазначає начальник управління економіки, фінансів та контролю ризиків Єврогазбанку Андрій Мінін, до кінця 2012 р. банки змушені будуть працювати паралельно з двома методиками оцінки активів, через що будуть відволікатися значні людські ресурси.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас