Ъ: Несвятковий настрій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Несвятковий настрій

1358
Традиційна січнева корекція заробітних плат виявилася помірною. Істотне їх скорочення спостерігалося в сфері державного управління та будівництві, в той час як у промисловості та фінансовому секторі зниження було невеликим. Однак очікувати значного зростання зарплат у цих галузях економіки не варто. У кращому випадку вони збільшаться в межах інфляції - на 5-10%, упевнені експерти.
Середня заробітна плата українців в січні зменшилася на 10,8%, повідомили вчора в Державній службі статистики. Після останньої корекції її розмір став складати 2722 грн, що на 18,5% більше, ніж рік тому. Зниження зарплат - традиційне явище для січня, оскільки місяцем раніше - в грудні - багатьом співробітникам виплачуються премії і бонуси. Для порівняння, в січні 2011 року середня заробітна плата впала на 12,6%.
Найбільше зниження зарплат в порівнянні з груднем зафіксовано в секторі державного управління. Офіційні доходи чиновників скоротилися майже на третину - на 31,1%, до 2770 грн. Значним було і падіння рівня оплати праці в будівельній галузі - на 18,9%, до 2143 грн. "Якщо скорочення заробітних плат в будівництві пов'язано з об'єктивними погодними факторами, то зниження зарплат чиновників показує, які премії вони отримали в умовах економії бюджетних коштів", - пояснює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
В інших ключових сферах української економіки корекція зарплат виявилася набагато меншою. Заробітні плати у фінансовому секторі знизилися на 4,5% (до 5632 грн), у торгівлі - на 7,4% (до 2486 грн), а в промисловості - на 9,4% (до 3219 грн). У промисловості значне скорочення доходів відчули працівники приладового машинобудування (-21,5%). Набагато менша корекція торкнулася окладів в транспортному машинобудуванні (-5,1%) і харчовій промисловості (-9,3%), а в металургії і зовсім спад склав усього 0,9%. Єдиною галуззю, де відмічено зростання заробітних плат, виявилася хімічна промисловість (+0,5%).
На думку керівника практики "Регіональний бізнес" компанії Hudson Костянтина Ткаченка, зниження зарплат у реальному секторі якщо й сталося, то точково, оскільки бізнес все ж почав підвищувати оклади своїм працівникам. "Ми провели опитування 105 керівників з персоналу компаній в промисловості та фінансовому секторі. Виявилося, що бізнес підготувався до нової хвилі кризи набагато краще, ніж до попередньої. Підприємства мають намір індексувати зарплати", - зазначає він. За інформацією Ткаченка, дві третини учасників ринку запланували на 2012 рік збільшення окладів своїм співробітникам на 5-10%, а ще третина - на 10-15%. "Частина компаній почали піднімати зарплати вже з січня", - уточнює він. Втім, в реальному секторі настрої менш оптимістичні. "Про які підвищення зарплат можна говорити при такому гальмуванні економіки, - говорить президент УПЕК Анатолій Гіршфельд. - У такій ситуації підвищувати оклади можуть або компанії-монополісти, або ті, хто впевнений у конкурентоспроможності своєї продукції. В цілому в промисловості зростання зарплат у 2012 році буде мінімальним".
За словами директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця, незважаючи на щорічне зростання заробітної плати, її частка у ВВП країни залишається стабільною, коливаючись на рівні 56-58%, що відповідає показникам багатьох країн Євросоюзу. "Однак при розподілі і перерозподілі ця частка виявляється набагато більшою, ніж в ЄС. І найважливіше те, що вона з року в рік зростає, а це знижує інвестиційні можливості бізнесу. За останні 10 років вона збільшилася на 22 в.п.", - резюмує Геєць.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас