Другий сів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий сів

Кримінал
1909
27 лютого багатомісячна епопея з судовим процесом над екс-міністром внутрішніх справ і одним з лідерів опозиції Юрієм Луценком завершилася. Соратники Луценка на краще не сподівалися. І не дарма: суд визнав провину екс-міністра і засудив його до тюремного ув'язнення і конфіскації майна.
Без надії на справедливість
У те, що екс-міністр вийде після закінчення суду на свободу, особливо не вірив ніхто: навіть близькі друзі Луценка зізнавалися - вони очікують від судді максимально жорсткого покарання для екс-міністра. Так, прийшовши на засідання суду в понеділок 27 лютого, народний депутат Ірина Геращенко зазначила: "Кількість "беркутівців" у Печерському суді навіває невеселі думки - вирок буде "по повним", без всяких сентиментів-умовностей. Стільки міліціонерів, як правило, підганяють, коли потрібно втихомирювати народ після вироку". Інший соратник Луценка по політсилі - депутат Володимир Ар'єв вже на засіданні написав у своєму Facebook: "Йому (адвокату Луценка - Олексію Баганцю - ред.) чути, що бурмочуть під ніс судді. Баганець каже, що судді зачитують фактично обвинувальний вирок прокурорів. Немає посилань на свідчення свідків про невинність Луценка. Прогнози щодо вироку невтішні. Але подивимося...". Та й сам Луценко ніяких ілюзій з приводу свого майбутнього не мав. "Я думаю, що вирок буде таким, як замовили, - тобто 4,5 роки з конфіскацією (майна)", - передає слова Луценка, сказані під час перерви, Українська правда.
Такі настрої і Луценка, і товаришів, були цілком виправдані. Чим довше зачитувався вирок, тим менше оптимізму лишалося у соратників Луценка. Суддя визнала екс-міністра та його водія винними в посадовому злочині. Фактично, суд підтримав держзвинувачення, яке вважає, що Луценко винен у позачерговому виділенні квартири своєму водію - Леоніду Приступлюку, а також у незаконному зарахуванні цивільного стажу водія у міліцейський. Крім того, суд визнав, що Луценко винен у затвердженні наказу про святкування Дня міліції у 2008-2009 роках, хоча у той час діяло рішення Кабміну про економію бюджетних коштів.
Сам Луценко в перерві судового засідання заявив: "У мене оптимістичні очікування щодо України і реалістичні щодо сьогоднішнього вироку. Я зрозумів, що весь суд за 8 місяців був зайвим, тому що не зачитують свідчення свідків, які були в суді, а зачитують свідчення тих свідків, яких в суді не було". "У будь-якому випадку, в кінці сьогоднішнього вироку подумки буде додано: "Вітаємо дорогого Віктора Федоровича із закінченням другого року президентства", - іронізував Луценко.
Після 50-хвилинної перерви суддя Сергій Вовк, зачитавши постанову суду про позбавлення Луценко рангу держслужбовця і стягнення грошей (643 тисячі гривень), обірвався на півслові і ... оголосив ще одну термінову перерву. "Швидше за все, там стояли точки у вироку! Вони вперше сьогодні побачили вирок!", - вимовила дружина Луценка Ірина. Сам же обвинувачений знову віджартувався. "Судді взяли той варіант вироку, який був написаний рік тому", - сказав Луценко.
Потім суд зачитав вирок: 4 роки позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати державні посади протягом 3 років. "Вирок набирає чинності з моменту арешту", - заявив Вовк. Таким чином, у в'язниці Луценко проведе трохи більше 3 років. При цьому, екс-міністр позбавлений першого рангу держслужбовця і повинен сплатити 643 тисячі гривень (звинувачення наполягало на 609 тисячах гривень). Сам Луценко так прокоментував свій вирок: "Цей суд, який не бере до уваги висновок експертиз, зачитав заготовлений політиками, замовниками з Адміністрації президента вирок для вилучення мене з політичного життя як політичного діяча".
Загалом, Луценко отримав "по максимуму". Однак з урахуванням доведених фактів тиску на свідків, а також відмови більшості свідків від показань, що ганьблять Луценка, дане рішення суду виглядає щонайменше спірно, а то і зовсім - дико.
Важкі наслідки
Ще до того, як Луценку повністю оголосили вирок, міжнародні спостерігачі неодноразово попереджали українську владу: ще одну "справу Тимошенко" той же ЄС навряд чи потерпить. 24 лютого Датське відділення Гельсінського комітету з прав людини, провівши моніторинг розслідування, затримання і суду над Луценком, опублікувало прес-реліз, в якому заявило: незважаючи на те, яке буде рішення суду у справі екс-міністра внутрішніх справ, воно не буде результатом чесного судового розгляду в правовій системі, де існує повага до верховенства права і основним принципам прав людини. Данці звертали в своєму моніторингу увагу на кілька факторів: неоднозначність тлумачення статті, за якою звинувачують Луценка, молодість суддів (двоє з них - на випробувальному терміні), низький відсоток виправдувальних вироків (0,2%) в українських судах (це свідчить про брак презумпції невинності), неприсутність декількох свідків у залі суду, поміщення Луценка в клітку (що суперечить Європейській конвенції про права людини). І, нарешті, данці не побачили принципу змагальності обвинувачення і захисту. Останній не отримував копії важливих документів і був істотно обмежений в часі.
Подібної позиції дотримуються не тільки в Гельсінському комітеті. Так, комісар ЄС Томас Хаммарберг в коментарі "Комерсант-Україна" заявив: "Караючи людину, в тому числі забороняючи їй балотуватися на виборах, українська влада повинна довести інкримінований їй злочин, а цього так і не відбулося. Тож на нинішній стадії, якщо не будуть надані нові факти і нові докази, він повинен бути допущений до виборів". Таким чином, в Європі до вердикту українського суду ставилися з великою недовірою.
Ось чому захист Луценка ще до оголошення вироку був готовий подати справу на розгляд до Європейського суду. І навіть якби Луценка виправдали, до суду він все одно подав би. "Незалежно від того, яким буде вирок, ми будемо оскаржувати його в Європейському суді, щоб домогтися права на справедливий суд. Ми будемо оскаржувати ті порушення, які були допущені під час судового процесу", - заявляла ще 20 лютого дружина екс-міністра. Разом з тим, захист екс-міністра не втрачає надії виправдати свого підопічного і в Україні. "Як тільки отримаємо на руки судове рішення в друкованому вигляді, ми відразу ж подамо апеляцію", - заявив журналістам після закінчення суду адвокат екс-міністра Баганець. "На це відведено 15 діб з моменту оголошення вироку", - пояснив він. Втім, знаючи методи української влади і суду зокрема, можна припустити, що документи захист отримає далеко не одразу.
В цілому, ні Луценко, ні його соратники здаватися не збираються. Тим більше, Європа ясно дала зрозуміти - вона на їхньому боці. ЄС і Великобританія зокрема вже висловили своє ставлення до подій. У свою чергу, влада допустила кричущу помилку. Можна було зіграти на контрастах (справа Луценко проти справи Тимошенко), виправдавши Луценка. Таким чином, влада б показала: невинним нічого боятися, а ті, кого засудив суд, - таки винні. Натомість судова система в черговий раз викликала нарікання з боку ЄС, продемонструвавши свій сервільний характер стосовно влади. Остання теж не в кращому становищі. "В юридичному сенсі влада виграла, але в політичному - влада програла", - резюмує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. На його думку, у справедливість вироку не повірять не лише в європейському, а й в українському суспільстві.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас