Іспанія має намір оплатити борги муніципалітетів на суму порядку 30 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія має намір оплатити борги муніципалітетів на суму порядку 30 млрд євро

Казна та Політика
199
Уряд Іспанії планує оплатити прострочені рахунки муніципалітетів за прибирання сміття та інші послуги на загальну суму до 30 млрд євро, пише газета Financial Times.
Цей крок, позитивний для постачальників послуг, призведе до розкриття реального розміру державного боргу Іспанії, відзначають експерти.
Уряду країни ще доведеться пояснити, яким чином буде відбуватися погашення боргів. За словами представників уряду та бізнесу, що мають відношення до цього проекту, консорціум банків на чолі з держбанком Instituto de Credito Oficial візьме на себе погашення заборгованості та отримає від держави гарантії відшкодування цих витрат.
Держборг Іспанії, за офіційними оцінками, повинен був досягти 67,8% ВВП на кінець 2011 року - цей показник є одним з найнижчих серед розвинених країн.
Колишній уряд Іспанії, що змінився в листопаді 2011 року, прогнозував, що держборг країни стабілізується на рівні близько 70% ВВП в 2012 і 2013 роках.
Проте експерти відзначають, що наявність неоплачених рахунків центрального уряду, урядів регіонів і муніципалітетів, а також інших держзобов'язань, не врахованих у показниках держборгу країн Євросоюзу, означають, що реальне боргове навантаження Іспанії зростає і є набагато вищим, ніж заявлене офіційно.
"Держборг Іспанії вже перевищив 80% ВВП, - зазначив іспанський економіст Едвард Х'ю. - Я вважаю, обсяг боргу наближається до 90%".
Згідно з даними організації Multisector Platform Against Bad Debts, прострочені рахунки муніципалітетів за надані їм послуги складають 30 млрд євро, регіональних урядів - 18 млрд євро.
Лише фармацевтичні компанії і компанії сфери охорони здоров'я оголосили, що заборгованість перед ними становить 12 млрд євро, при цьому середній період прострочення платежів є неприйнятним - близько 500 днів.
Інший "прихований" держборг, на який звертають увагу економісти, включає в себе борги держкорпорацій на суму більше 32 млрд євро і мільярди євро заборгованості оборонним компаніям.
За словами Х'ю, ситуацію в Іспанії не можна навіть близько порівнювати з проблемами грецького бюджету, оскільки дані про іспанський борг загальнодоступні. При цьому така відкритість може скоротити можливості країни для маневру в разі поглиблення боргової кризи в єврозоні, зазначив експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас