НБУ вдосконалив методологію оцінки фінансового стану позичальників-юросіб для розрахунку їх платоспроможності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вдосконалив методологію оцінки фінансового стану позичальників-юросіб для розрахунку їх платоспроможності

2699
Національний банк удосконалив методологію оцінки фінансового стану позичальників-юридичних осіб для розрахунку їх платоспроможності.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Згідно з повідомленням, НБУ своєю постановою №23 від 25 січня затвердив положення про порядок формування та використання банками резервів для відшкодування можливих втрат за активними операціями.
Даним положенням також удосконалено методологію оцінки фінансового стану позичальників-юросіб шляхом застосування математичної моделі для розрахунків показника їх платоспроможності, яка ґрунтується на фінансовій звітності та враховує вид економічної діяльності позичальників.
Нацбанк зазначає, що положення є кодифікованим документом, який передбачає застосування єдиних підходів до оцінки активних операцій, а саме: кредитів, коштів у банках, дебіторської заборгованості, цінних паперів, фінансових зобов'язань.
Для адаптації банків до підходів, що вводяться положенням, передбачений період до кінця поточного року.
Постанова НБУ №23 зареєстрована в Міністерстві юстиції 15 лютого під № 231/20544 і набирає чинності з дня її офіційної публікації.
Як повідомляло агентство, наприкінці січня Національний банк пом'якшив вимоги до коефіцієнтів обліку застав при розрахунку резервів під кредитні ризики.
Зокрема, НБУ підвищив до 80% з 60% і 20% коефіцієнти обліку банківських металів, закладених під кредитні операції, що класифіковані як субстандартні та сумнівні відповідно.
Також до 80% з 50% і 20% підвищено коефіцієнти обліку державних цінних паперів, заставлених під кредитні операції тих же категорій.
До 50% і 30% з 40% і 20% підвищено коефіцієнти обліку нерухомості, іпотечних облігацій та іпотечних сертифікатів за вищезазначеними категоріями кредитних операцій.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас