Депозити захистили від мораторію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозити захистили від мораторію

Кредит&Депозит
2781
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) отримає право вирішувати долю неплатоспроможних банків. Ці повноваження йому віддасть Національний банк - в четвер ввечері парламент схвалив в цілому відповідний законопроект N9342. Згідно з документом, фонд зможе виявляти проблемні банки (зниження регулятивного капіталу мінімум на 10% за місяць; невиконання зобов'язань перед кредиторами, термін яких закінчився п'ять робочих днів тому) і неплатоспроможні (зниження регулятивного капіталу на третину від норми; невиконання своїх зобов'язань протягом 10 днів). В останню групу установ ФГВФО буде вводити тимчасові адміністрації, ліквідувати їх або продавати. Застосувати нові повноваження фонду поки буде не до кого, оскільки на сьогодні залишилася всього одна проблемна установа - Інпромбанк. Термін роботи тимчасової адміністрації в ній завершується 1 березня.
Однією з ключових норм прийнятого законопроекту, якої не було у первісній його редакції, є обмеження сфери дії мораторію на виплати кредиторам. Представники Нацбанку і народний депутат Юрій Полунєєв (Партія регіонів) переконали фінансовий комітет Верховної ради не поширювати мораторій (зараз вводиться на три місяці) під час роботи тимчасової адміністрації на задоволення вимог вкладників на повернення депозитів, термін яких вже закінчився, і коштів з їхніх поточних рахунків. Мова йде тільки про гроші населення, гарантовані ФГВФО. Чи буде ця сума становити 150 тис. грн, невідомо, оскільки відповідна норма вилучена із закону. Щоб вчасно повертати вклади, тимчасовий адміністратор зможе отримати кредит у ФГВФО, активи якого зараз становлять 5,2 млрд грн. Вже після початку ліквідації банку фонд зможе повернути кошти, видані йому у вигляді кредиту, за рахунок продажу майна та активів установи. Якщо ж у ФГВФО буде недостатньо накопичених ресурсів, він зможе отримати короткостроковий кредит у Нацбанку або з держбюджету.
Відсутність мораторію на виплати роздрібним клієнтам допоможе знизити паніку серед населення, для якого введення тимчасової адміністрації в установі не матиме значення. "Якщо в банку проблеми тимчасові, то можливість отримати кредит у фонду дозволить йому їх вирішити. Далі все буде залежати від менеджменту: установа повинна працювати не тільки над поверненням депозитів, але і з поганими активами. Принаймні, під банком не буде мітингів з вимогою повернути гроші, - пояснює голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Але якщо в банку все погано, то його кредит фонду не врятує". Можливо, фінансові установи знайдуть лазівки, щоб розтягнути час повернення коштів. "Ми всі пам'ятаємо, як поверталися кошти під час кризи. Не було легітимного мораторію, але банки вводили обмеження на зняття готівки по 100 грн в день або говорили, що їх можна зняти тільки через банкомати, в яких не було грошей", - говорить старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас