За рік революції з Єгипту вивезли щонайменше 10 мільярдів дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За рік революції з Єгипту вивезли щонайменше 10 мільярдів дол.

Казна та Політика
241
Щонайменше 10 мільярдів доларів було вивезено з Єгипту за 2011 революційний рік, при цьому державний борг країни зріс у кілька разів.
Про це заявив в неділю єгипетський прем'єр-міністр Камаль аль-Ганзурі, передає РИА Новости.
"З країни тільки за минулий рік було вивезено 10 мільярдів доларів, і при цьому ні західні, ні арабські країни не виконали своїх обіцянок про надання Єгипту фінансової допомоги, про яку вони говорили відразу після січневої революції 2011 року", - сказав прем'єр, виступаючи перед депутатами Народних зборів (нижня палата парламенту) Єгипту.
Нинішній виступ аль-Ганзурі в Народних зборах - перший звіт чинного уряду Єгипту перед новим парламентом, який був обраний на загальних демократичних виборах після зміщення з поста екс-президента Хосні Мубарака.
Глава єгипетського уряду повідомив, що на сьогоднішній день борг країни становить 807 млрд єгипетських фунтів (близько 135 мільярдів доларів), за минулі 10 років збільшившись в шість разів. Аль-Ганзурі зазначив, що тільки на обслуговування державного боргу країна щорічно змушена витрачати близько 35 мільярдів доларів, що становить приблизно чверть державного бюджету.
Ситуація в економіці країни, вказав єгипетський прем'єр, залишається дцже складною - тільки за офіційними даними безробітними вважаються 3,5 мільйона єгиптян, на тлі масових демонстрацій, які проходили протягом всього року, більше півтора тисяч підприємств фактично зупинені і потребують термінової фінансової підтримки.
Аль-Ганзурі, однак, висловив сподівання, що вже протягом найближчих двох років країна зможе вийти з нинішньої економічної кризи.
Між тим, нинішній прем'єр у своєму виступі в Народних зборах не торкнувся питань, які найбільше цікавили депутатів, а саме - конкретних дії кабінету з повернення незаконно вивезених коштів з Єгипту за часів правління колишнього президента Х.Мубарака, і проблем, пов'язаних з іноземним фінансуванням неурядових організацій, що діють на єгипетській території. Десятки єгипетських НУО, які одержували кошти з-за кордону, не тільки направляли їх на гуманітарні цілі, а й, за даними єгипетської прокуратури, використовували кошти на підтримку і провокування безладів у країні.
Практично одночасно з виступом прем'єра перед парламентаріями в єгипетській столиці відкрилося перше судове засідання у справі про незаконне фінансування єгипетських НУО, по якому проходять кілька десятків іноземних громадян.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас