Німецькі фінансисти допоможуть Греції створити систему сучасного управління фінансами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецькі фінансисти допоможуть Греції створити систему сучасного управління фінансами

Казна та Політика
220
Співробітники фінансових відомств Німеччини вирішили допомогти грецьким колегам підвищити ефективність системи податкових зборів. Бажання надати підтримку виявили вже понад 160 німецьких податківців. Про це повідомив статс-секретар у міністерстві фінансів ФРН Ханс Бернхард Бойс в інтерв'ю німецькому тижневику Wirtschaftswoche, опублікованому в суботу, 25 лютого, передає Deutsche Welle.
За словами Бойса, однією з головних вимог до таких помічників є володіння англійською мовою, деякі співробітники володіють ще і грецькою.
Більше, ніж будь-яка інша федеральна земля, направить добровольців до Греції Північний Рейн - Вестфалія, відзначає AFP. "Сьогодні Греція стикається з тими ж проблемами, які існували в 1990 р. в колишній НДР", - підкреслив міністр фінансів цієї землі Норберт-Вальтер Борьянс.
У свою чергу міністр фінансів землі Гессен Томас Шефер вважає доцільним залучити до допомоги грецьким податківцям колишніх співробітників німецьких податкових відомств, які вийшли на пенсію.
Сьогодні три чверті кваліфікованих приватних підприємців в Греції - нотаріусів, лікарів, які практикують в приватному порядку, інженерів та інших - свідомо занижують суму своїх доходів при подачі податкових декларацій, щоб платити менше податків. Про це повідомив тижневик Wirtschaftswoche з посиланням на конфіденційний документ Єврокомісії. За різними оцінками, через "податкових ухильників" казна Греції щорічно недоотримує суму в 15-20 млрд євро.
Нагадаємо, в 2009 р. Греція опинилася перед лицем найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію в розмірі 110 млрд євро. У липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад чинну програму.
Основною умовою для виділення Греції другого пакету фінансової допомоги, про яку домовлялися міністри країн єврозони, є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро.
Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити низку заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи дуже непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.
11 лютого грецький уряд схвалив кредитну угоду з ЄС і МВФ. План економії пропонує зниження мінімальної оплати праці на 22%, скорочення бюджетних робочих місць на 150 тис. і зменшення пенсій. Крім того, до вимог ЄС входить скорочення видатків на додаткові 325 млн євро, а також "докази того, що Греція буде проводити реформи" перш, ніж фінансова допомога буде надана.
Греції необхідно отримати нові кредити до 20 березня 2012 р. - дати погашення держоблігацій на 14,5 млрд євро.
Країни єврозони і власники грецьких держпаперів ще в жовтні 2011 р. домовилися реструктурувати борг Греції, щоб скоротити боргове навантаження країни, що оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд євро. Комерційні інвестори погодилися вибачити Греції 50% основного боргу за облігаціями. Уряд Греції вже направив приватним інвесторам - власникам її державних облігацій офіційну оферту на обмін паперів зі скороченням номінальної вартості на 53,5%.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас