Близнюк: В Україні на сьогоднішній день тільки 17% багатоквартирних будинків об'єдналися в ОСББ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Близнюк: В Україні на сьогоднішній день тільки 17% багатоквартирних будинків об'єдналися в ОСББ

232
В Україні на сьогоднішній день тільки 17% багатоквартирних будинків об'єдналися в об'єднання співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ). Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".
"На сьогодні тільки 17% багатоквартирних будинків об'єдналися в ОСББ. Це найактивніші власники багатоквартирного житла. Однак більшість власників квартир все ще наївно вважають, що знайдеться хтось, хто все за них зробить і вирішить. Держава не готова передати житло, а власники не готові його прийняти. Таке от обопільне "бажання" змінити ситуацію. Проте в Литві, наприклад, цю проблему вирішили досить ефективно. Прийняли закон, який визначив, що в кожному будинку повинен бути проведений енергоаудит. Чим менше втрачає будинок тепла, тим менше платить. Шановні власники квартир, самоорганізуйтеся, збирайте гроші, утеплюйте будинок. Це ваше. Вирішуйте проблему. Чому нам не розробити такий чи подібний механізм? 93% житла в Україні приватизовано. За чинним законодавством будинок, в якому приватизовано більше 50% квартир, підлягає зняттю з державного балансу і передачу колективу власників. Чому власника не підштовхнути до формування нового менталітету?", - заявив Близнюк.
Він також зазначив, що закон про енергоаудит, так само, як і закон про ОСББ, знаходиться в парламенті і додав: "Перший крок алгоритму для вирішення питання власника будинку: завершити приватизацію і сказати: люди, це ваше. Другий: прийняти законодавчу базу - і передати мешканцям де-факто їх будинок і прибудинкову територію. Третій: реально стимулювати створення об'єднань власників будинку або інших форм самоорганізації населення з управління будинком".
Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович заявляв, що Верховна Рада повинна забезпечити законодавчу базу для дієздатності об'єднання співвласників багатоповерхових будинків.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас