Експерт: Собівартість газу на шельфі Чорного моря буде високою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Собівартість газу на шельфі Чорного моря буде високою

Енергетика
574
Собівартість газу, який добувається на шельфі Чорного моря поблизу острова Зміїний, буде високою. Але чи вигідно його буде добувати Румунії, поки говорити зарано. Таку думку висловив незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, пише УНН.
Експерт вважає, що в Чорному морі немає значних запасів вуглеводнів (нафти й газу). "Там є певні поклади і доцільно їх розробляти. Цим уже займається й Туреччина, і Болгарія, і Румунія, і меншою мірою Україна, на жаль", - підкреслив він.
Говорячи про поклад газу поблизу острова Зміїний (у тій частині шельфу, яку Україна віддала Румунії за рішенням Міжнародного суду), експерт відзначив, що поки складно оцінювати економічні вигоди. "84 мільярда кубометрів газу - це прогнозні ресурси родовищ. А скільки реально - потрібно ще визначати ... Крім того, ще невідомо, скільки можна підняти цих запасів і якою буде собівартість цього видобутку, тобто поки що ніякі економічні розрахунки зробити не можна", - відзначив він.
Разом з тим Саприкін вважає, що умови видобутку складні й собівартість цього газу буде високою. Однак припускає, що Румунії все-таки буде вигідно добувати цей газ, враховуючи високі ціни на газ і нафтопродукти.
На його думку, Україна багато втратила, віддавши територію поблизу Зміїного Румунії, але не можна говорити, що Україна втратила ці запаси газу. "Ці запаси газу не були розвідані саме Україною, а тому Україна нічого не втратила", - відзначив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас