Фінансово-економічна криза в Білорусії закінчилася, вважає 1-й віце-прем'єр країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансово-економічна криза в Білорусії закінчилася, вважає 1-й віце-прем'єр країни

Казна та Політика
162
Фінансово-економічна криза в Білорусії закінчилася, заявив перший віце-прем'єр країни Володимир Семашко на засіданні Національної ради з трудових і соціальних питань в Мінську.
"Треба визнати, що ми пережили фінансово-економічну кризу. Це моя оцінка, що ми її вже пережили", - сказав Семашко.
Тим часом міністр фінансів Андрій Харковець минулого тижня заявив, що Білорусь може вийти з кризи, тільки забезпечивши профіцит зовнішньої торгівлі. На його думку, в 2012 році необхідно забезпечити профіцит зовнішньої торгівлі у розмірі $1,3-1,5 млрд (при тому що, за даними Нацбанку країни, в 2011 році дефіцит зовнішньої торгівлі товарами і послугами в Білорусії склав $2 млрд 182,3 млн).
Міністр відзначав, що в 2011 році національну економіку призвела до кризи макроекономічна незбалансованість. У числі найбільш ефективних антикризових заходів він назвав перехід до вільного курсоутворення, дворазове скорочення емісійної підтримки економіки, посилення грошово-кредитної і бюджетної політики, а також розширення приватизаційних процесів.
У травні 2011 року Нацбанк провів одноразову девальвацію офіційного курсу білоруського рубля в розрахунку на стабілізацію ситуації на валютному ринку. Однак адміністративне управління обмінним курсом не принесло бажаних результатів, і валютна криза почала посилюватися.
З 20 жовтня Нацбанк провів уніфікацію офіційного курсу нацвалюти з ринковим, що призвело до чергового падіння офіційного курсу білоруського рубля до основних світових валют.
Однак заступник голови Нацбанку Сергій Дубков впевнений, що незабаром девальваційні переваги у білоруських експортерів зникнуть. "І тоді без прийняття додаткових заходів конкурентоспроможність нашої економіки, з її показниками енерго- і імпортоємкості, знову може опинитися під загрозою", - зазначав раніше заступник голови Нацбанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас