Дорогий гість. Янукович літає за кордон все менше і все дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогий гість. Янукович літає за кордон все менше і все дорожче

4232
Віктор Янукович за два роки заощадив на своїх державних візитах 12 млн грн., з гордістю повідомила у відповідь на запит Фокуса президентська Адміністрація. Проблема в тому, що заощадив він їх не кращим для країни способом: став менше їздити з візитами, зате кожна його поїздка тепер обставляється пишніше, ніж раніше.
"У 2010 році при передбачених держбюджетом 21 млн грн. фактично було використано 16,6 млн грн. В 2011-му при передбачених 29,1 млн грн. касові витрати по цій статті склали 21,3 млн", - йдеться в офіційній відповіді АП. У минулому році заощадити гроші платників податків допомогло охолодження відносин з сусідами: через постійні конфлікти з Росією і Заходом кількість закордонних візитів Януковича зменшилася в два з половиною рази. Зате фінансування кожної поїздки зросло втричі - до 889 тисяч грн.
Як стверджують знаючі люди, президентська свита постійно зростає. Влітку минулого року нардеп-бютівець Остап Семерак зіткнувся в аеропорту Бориспіль з черговою держделегацією. "Біля залу офіційних делегацій я нарахував більше 40 припаркованих автомобілів чиновників. На двох літаках разом з президентом вони вирушили в чергове "турне", - згадує він.
У результаті сума, запланована на візити президента в нинішньому році, порівнянна з тією, яку Крим витратить на програми соцзахисту та зайнятості всього півострова - близько 21 млн грн.
Спритність цифр
Наприкінці минулого року директор Департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин заявив, що в порівнянні з 2006-2007 рр., в 2010-2011 рр. число закордонних візитів подвоїлося. "Це свідчить про те, що глава держави є активним учасником української зовнішньої політики", - резюмував дипломат. Але ці цифри лукаві, оскільки враховані відразу два роки. Якщо в 2010 р. президент здійснив 64 офіційні візити, то в 2011-му - лише 24. Тим часом бюджетні кошти виділяються на всі поїздки в сумі, так що президентська Адміністрація просто стала більше витрачати на держвізити. Вартість кожного з них за два роки зросла з 277 тисяч грн. до 889 000 грн.
Нинішній президент розлучається з грошима легше, ніж його попередник Віктор Ющенко. У прийнятому вже після приходу до влади Януковича держбюджеті стаття на його закордонні візити сходу була збільшена на 7 млн грн. - з 19 млн грн. у 2009 році до 26,5 млн грн. в 2010-му.
Додаткові мільйони пішли на поліпшення відрядного побуту головного регіонала. Під час свого першого візиту в США у вересні 2010 року він змінив фешенебельний нью-йоркський готель Waldorf Astoria, який вподобав його попередник, на ще більш дорогий Four Seasons. І хоча в якому саме номері тоді зупинявся президент, його адміністрація приховує, згідно з прайсом готелю за люкси площею від 93 до 200 кв. м з розкішним видом на Центральний парк заможним клієнтам доводиться викладати від $14000 до $34000 за ніч.
Не економить президент і на своїй свиті. Під час офіційних візитів за кордон його можуть супроводжувати 40-50 чиновників. Приблизно стільки людей оточувало Януковича в березні минулого року під час азіатського "турне" до В'єтнаму, Сінгапуру і Брунею. За нормами Кабміну одному чиновнику на поїздку в ці країни передбачено $466 добових, значить, з урахуванням усіх надбавок семиденне відрядження півсотні людей обійшлося бюджету приблизно в $170 тисяч, тобто 1,4 млн грн. Для порівняння: за даними представництва ЄС в Україні, під час останнього візиту до Києва голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу його делегація налічувала всього 5 осіб, включаючи охорону.
На широку ногу
Януковича охороняють більш посилено, ніж іменитого європейця. Як розповіло Фокусу джерело в Адміністрації президента, яке брало участь в держвізиті, за межами України першу особу постійно супроводжують 3-4 охоронці. Якщо візит займає три дні, то летять три зміни - близько 12 осіб, частина з яких цілодобово охороняє президентський літак.
Підвищені заходи безпеки експерти називають надмірними. За словами одного з колишніх керівників Управління держохорони, кількість людей, які відповідають за безпеку першої особи, залежить від ступеня потенційної загрози на території країни перебування. Наприклад, колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі, на якого за час правління було скоєно десятки замахів, під час його візиту до Києва в 2008 році супроводжували тільки 6 особистих охоронців-жінок. Оскільки Україна бойових дій не веде і прямих ворогів у президента немає, за кордоном він міг би обмежитися двома охоронцями, як це іноді робив його попередник Ющенко. Тим більше, що відповідальність за безпеку почесних гостей несе і приймаюча сторона.
Скорочення кількості охоронців могло б поліпшити імідж президента на Заході, зіпсований неприємним інцидентом з генсеком Ради Європи Торбьйорном Ягландом. У квітні минулого року в Страсбурзі президентська охорона не пустила його в громадський туалет, де знаходився головний регіонал. Але ставати ближче до ліберальних європейців, Янукович, схоже, не збирається. У січні цього року на Всесвітньому економічному форумі в швейцарському Давосі безпеку президента за бюджетні гроші забезпечували відразу 11 охоронців.
Ще одна значна стаття президентських витрат - міжнародні авіаперельоти. На відміну від фінської колеги Тар'ї Халонен, яка на початку лютого нинішнього року разом з офіційною делегацією поверталася на батьківщину з робочої поїздки в США регулярним рейсом, Янукович за кордон літає виключно на президентських літаках, одна тільки заправка яких обходиться в десятки тисяч доларів. Наприклад, переліт до Греції в жовтні 2011 року на ІЛ-62, згідно з підрахунками Фокуса, обійшовся казні в $49 тисяч.
Як правило, компенсувати значні витрати на закордонні відрядження за рахунок великих контрактів з міжнародними партнерами або залучення солідних іноземних інвестицій владі не вдається. За словами директора інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павла Рудякова, навіть неодноразові візити Януковича в Росію та Польщу поки не принесли країні відчутних матеріальних бонусів. Експерти радять президенту не скорочувати кількість візитів, згортаючи інтеграційні процеси, а підвищувати їх ефективність і зменшувати фінансування.
Проблему невиправдано дорогого "дипломатичного туризму" на початку лютого визнав і Кабмін. Уряд зобов'язав чиновників мінімізувати витрати на відрядження, оптимізувати склади делегацій та відмовитися від використання залів офіційних делегацій в аеропортах. Але член комітету у закордонних справах нардеп-бютівець Андрій Шкіль прогнозує, що відповідні витрати влада попросту замаскує в інших статтях держбюджету під "шапками невиразного змісту". Якщо так, то в США, Аргентині чи Малайзії, куди, за даними Фокуса, найближчим часом має намір відправитися президент, він як і раніше не буде ні в чому собі відмовляти.
Дмитро Орлов
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас