Ринок іпотечного кредитування оживає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок іпотечного кредитування оживає

742
Іпотечне кредитування в Україні поступово набирає обертів. Звичайно, говорити про повернення до докризового рівня у найближчі декілька років навряд чи доведеться, але вже з’явилася можливість придбати нерухомість у кредит під 15 % річних. Така ставка стала можливою завдяки програмі Державної іпотечної установи (далі ДІУ), яка банкам забезпечує можливість рефінансування по кредитах фізичних осіб на придбання нерухомості. Щоб дізнатися про дану іпотечну програму детальніше, ми звернулися до начальника управління розвитку роздрібного бізнесу АКБ "Індустріалбанк" Сергія Писаренка.
- Сергію Олександровичу, скажіть, ставка 15 % річних - це сигнал про те, що іпотечне кредитування відроджується?
- Я б сказав, це сигнал про те, що держава готова реалізовувати програму, яка лежить в основі діяльності ДІУ. Для комерційного банку запропонувати таку ставку можливо завдяки рефінансуванню в ДІУ. Дана відсоткова ставка для клієнта не змінюється до кінця терміну дії кредитного договору.
- Розкажіть, на який термін можна взяти кредит?
- Термін кредитування - до 30 років. Причому він залежать від року зведення будинку, в якому купується житло. Тобто, якщо будинок побудовано до 1980 року, то термін кредитування становитиме 20 років, а якщо пізніше, то клієнт може отримати кредит і на 30 років.
- Чи є обмеження щодо мінімального терміну кредитування?
- Так. Мінімальний термін кредитування - 5 років.
- А яка мінімальна участь клієнта?
- Перший внесок має бути не менше 25 % від вартості житла, але можна і більше. Також слід враховувати, що для різних регіонів існують певні обмеження щодо максимальної суми кредиту. Так для Києва вона становить 1 млн грн.
- Чи існують додаткові комісії?
- Програма з рефінансуванням ДІУ передбачає разову комісію, яка оплачується позичальником у день видачі кредиту і становить 0,95 % від суми.
- Які ще витрати лягають на плечі позичальника?
- Якщо говорити про витрати, пов’язані з отриманням кредиту, то це страхування життя, нерухомості, а також ризику втрати прав власності на житло, яке купується, так зване титульне страхування.
- Я правильно розумію, заставою для кредиту є придбана нерухомість?
- Так, заставою є придбане житло. Але можливий варіант надання в запоруку і будь- якого іншого ліквідного нерухомого майна як додаткового забезпечення.
- Оплата кредиту і відсотків за користування ним здійснюється рівними частинами?
- Ні. Кредитні програми АКБ "Індустріалбанк" пропонують таку схему: сума кредиту щомісяця виплачується рівними частинами, відсотки ж виплачуються щомісяця і розраховуються на фактичний залишок заборгованості.
- Для погашення кредиту і відсотків клієнту щомісяця необхідно відвідувати банк?
- Необов’язково. Відкривши, наприклад, картковий рахунок, клієнт може скористатися системою дистанційного обслуговування - інтернет-банкінгом. При цьому всі дані відображатимуться автоматично.
- А якщо немає систематичних надходжень на картковий рахунок АКБ "Ін- дустріалбанк"? Як бути тоді?
- Можна оформити платіжне доручення, згідно якого гроші автоматично перераховуватимуться із зарплатного карткового рахунку на рахунок в АКБ "Індустріалбанк". Тоді ви зможете виплачувати суму по кредиту в будь-який зручний для вас час, навіть не виходячи з дому. Головне - дотримуватися графіка погашення. Якщо раціонально оцінили свої можливості, то іпотека стане зручним і вигідним вирішенням ваших житлових питань.
Інтерв’ю брав Єгор Єременко.
Довідка: АКБ "ІНДУСТРІАЛБАНК" (м. Запоріжжя) є середнім банком. Заснований в 1990 році. Ліцензія НБУ № 126 від 12.10.11. Інформація - на правах реклами. Банк є учасником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і має 57 точок продажу у 30 містах України.
Філія: вул. Кутузова, 18/7
тел.: 206 9835, 206 9806
Відділення № 1
просп. 40-річчя Жовтня, 50
тел.: 524 7565, 257 8953
За матеріалами:
Індустріалбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас