Банки люблять гривню, а клієнти - валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки люблять гривню, а клієнти - валюту

Валюта
4518
Який вже місяць поспіль населення все більше довіряє валютним внескам, зате банки намагаються залучити від населення гривню. У такій ситуації виграють ті, хто вірить у стабільність національної валюти.
Не вірять
Здавалося б, за останні три роки курс національної валюти був стабільним і не мав би викликати у населення підозр. Та ще й постійні обіцянки уряду втримати цей курс і зовсім повинні були б прищепити громадянам любов до гривні.
- Жодних загроз для стабільності валютного курсу в Україні немає, - заявив нещодавно прем'єр-міністр України Микола Азаров. - Національний банк України витрачає досить невеликі суми, цілком співмірні з необхідністю підтримки цього курсу.
Проте населення, як і раніше, воліє скуповувати валюту. Хоча й не такими темпами, як в минулому році. У січні українці продали 1 млрд 21,2 млн доларів, а купили у банків 1 млрд 577,7 млн доларів. Як бачите, різниця вже не така велика, раніше вона доходила до мільярда. Правда, пояснюють це тим, що в січні люди все-таки більше витрачали зароблене і менше відкладали.
Частина купленої валюти повернулася в банківську систему у вигляді депозитів. За даними НБУ, банківські внески фізичних осіб у вільно конвертованій валюті виросли на 377,1 млн доларів.
Як бачите, населення все-таки поводиться максимально обережно. Тому наш сьогоднішній огляд буде призначений саме для обережних клієнтів.
Валюта: малоприбутково
Традиційні валюти, яким довіряють українці, - це долари і євро. Зараз за внесками на рік у середньому вдається одержати 7-8% річних в американській валюті і на 1% нижче - у європейській. Максимум, що пропонують банки, - 10% річних. Проте це поодинокі випадки.
Якщо вас цікавить так звана валютна екзотика, то прибутковість тут значно нижча. Наприклад, за внесками в російських рублях при укладанні договору на рік вам запропонують 6-7% річних, при цьому пропозицій більше 8% річних ми не знайшли.
Деякі банки пропонують робити внески в швейцарських франках та англійських фунтах стерлінгів. Правда, прибутковість таких депозитів і зовсім викликає сміх. Середня ставка за депозитами на рік у швейцарській валюті становить близько 3% річних. Якщо врахувати, що Центробанк цієї країни не дає зміцнюватися національній валюті і тримає її курс жорстко прив'язаним до євро, то такі депозити не мають сенсу. Краще вже вибрати євро, де прибутковість удвічі вища.
Що стосується британської валюти, то тут і зовсім все сумно - максимум 2,5% річних. І це враховуючи, що річна інфляція в Британії становить близько 3,5% річних.
Гривня: внески для обережних
Якщо ви вірите в те, що гривня буде залишатися стабільною і після виборів, то можете укладати депозитний договір терміном від півроку і вище. При цьому навіть у великих банках можна знайти 16-17% річних за внесками строком на 12 місяців. В принципі якщо гривня не знизиться більше, ніж до рівня 8,5 грн/долар, то такий внесок буде вигідним.
Якщо ж ви все ще пам'ятаєте 2008 рік, стрибки курсу та проблеми з достроковим поверненням депозитів, то вибирайте інші варіанти. Один з найпопулярніших - це універсальний внесок з можливістю зняття і поповнення коштів. Сьогодні за такими депозитами пропонують 10-12% річних у гривні. Якщо врахувати, що деякі банки видають під такі внески платіжні картки, то це фактично виходить поточний рахунок з підвищеною відсотковою ставкою.
Правда, в деяких фінустановах на такі депозити є обмеження. Наприклад, ви можете знімати до 5 тисяч гривень на добу без комісії. Хочете більше - з вас візьмуть 0,5% від суми, яка перевищує ліміт. Висока ставка може поширюватися тільки на внески більше якоїсь порогової суми. Наприклад, щоб отримати хорошу ставку, на рахунку повинно бути більше 10 тисяч гривень.
Є ще й інтервальні внески. По суті, інтервальний депозит - це суперкороткий внесок (на 7-10 днів, іноді на місяць) з автопролонгацією. Правда, при цьому банкіри ще намагаються запропонувати підвищення ставки за кожний наступний період, стимулюючи таким чином клієнтів довше не знімати гроші. Тобто якщо ви розриваєте договір, то втрачаєте відсоток тільки за останній короткий період часу. Ставки за такими внесками знаходяться на рівні універсальних депозитів.
Ну, і останній інструмент для тих, хто побоюється втратити заощадження через падіння гривні, - мультивалютний депозит. В одному з великих банків за внесками на 3 місяці пропонують 13% у гривні, 7,5% - в доларі і 6% - в євро. А строком на рік - 16% у гривні, 8,5% у доларі і 7,5% - в євро. Вся принадність таких внесків у тому, що можна змінювати валюту договору під час дії внеску, не втрачаючи відсотків. При цьому зміна валюти внеску здійснюється за курсом купівлі-продажу валюти. Правда, за добу можна обміняти суму не більше 150 тисяч гривень. Такі обмеження НБУ.
До плюсів таких внесків відноситься те, що проконвертувати в іншу валюту можна як всю суму внеску, так і його частину. Крім того, в деяких банках, для того щоб здійснити обмінну операцію, не потрібно відвідувати відділення - це робиться дистанційно через Службу клієнтської підтримки або через сайт банку.
Нацбанк готує нові облігації
Поповнити валютні резерви Національний банк вирішив за рахунок населення. Минулого тижня була озвучена ідея продавати населенню валютні облігації внутрішньої державної позики. В НБУ їх вже назвали альтернативою депозитам.
"НБУ схильний до того, щоб на національному ринку торгувалися гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), - говорить директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвост. - Але, незважаючи на те, що валютне кредитування у нас заборонено, а доларизація депозитних портфелів становить 40%, банкам просто нікуди дівати валюту. Вони не кредитують ні економіку, ні приватних осіб, бо немає відповідного інструментарію.
Тому, за його словами, і було вирішено продавати валютні ОВДП. Міністерство фінансів пропонує дохідність за ними близько 9%. Однак поки що з ними працюють тільки комерційні установи.
Для роботи з приватними особами придумана наступна схема. Банки, які братимуть участь у програмі з продажу держпозик, зможуть заробляти на комісійному прибутку за відкриття та обслуговування рахунку фізичних осіб. Чиновники вже навіть порахували, скільки грошей вони зможуть залучити від населення.
- Поза банківською системою знаходиться близько 150 млрд гривень і 50-80 млрд доларів, - говорить директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів Галина Пахачук. - Тому ми і запропонували саме валютні ОВДП.
Таке нововведення вимагає деяких змін у законодавстві. Адже офіційно всі розрахунки повинні проводитися в гривні.
- Також є індексовані валютні ОВДП, які можна придбати в гривні, але з фіксованим валютним курсом. Найближчим часом з'являться казначейські зобов'язання для населення, - повідомила Пахачук.
За її словами, номінал таких державних боргових паперів для населення буде на рівні 500-1 000 доларів.
Андрій Гаценко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас