Хорошковський буде творити "економічне диво" без грошей? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хорошковський буде творити "економічне диво" без грошей?

Казна та Політика
2577
Призначення Валерія Хорошковського на посаду першого віце-прем'єра не стало сюрпризом для оглядачів. Несподіванкою (причому, схоже, і для самого Хорошковського) стало паралельне звільнення Валерія Івановича з посади міністра фінансів. Тільки місяць і побув!
Правда, не зовсім зрозуміло, чим за місяць він заслужив підвищення по службі. Переговори з МВФ про кредит зірвані. В уряд поданий проект основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік, в якому знижуються очікування щодо доходів і видатків, а також запропоновано збільшити мінімальні роздрібні ціни на алкоголь на 26,4% як метод боротьби з тіньовим ринком.
Але чи є це призначення реальним підвищенням?
Близькі до Хорошковського конфіденційні джерела відзначають, що для нього ключовим моментом при переході на роботу з СБУ в уряд був якраз контроль над фінансовими потоками. Він прагнув очолити Мінфін - і паралельно мати статус віце-прем'єра. Це повинно було стати не просто дублюванням "славного шляху" Миколи Азарова до прем'єрства (з ним, до речі, у Хорошковського давно принципово антагоністичні відносини "ліберал" vs "консерватор", він подав свого часу у відставку з поста міністра економіки через "азаровщину").
Підминаючи під Мінфін податкову і митницю, Валерій Іванович збирався стати ще "крутішим", ніж Азаров часів другого прем'єрства Януковича. Це повинно було дати йому безпрецедентний контроль за кожною копієчкою в державі.
Тоді питання, чи змінить він згодом Миколу Яновича офіційно на його знеціненій посаді, відійшло би на задній план. А навіщо? І так є все необхідне.
Але не тут-то було. Очікування Януковича від призначення Хорошковського оперативно висловив добре і не з чуток знайомий з настроями у вищих владних колах політолог Володимир Фесенко. Це очікування "економічного дива".
"Він повинен стати економічним чудотворцем... У нього два надзавдання на найближчий рік - забезпечити з мінімальними втратами для країни і бюджету виплату боргів за зовнішніми запозиченнями. Друге завдання - знайти фінансові ресурси для соціальних програм перед виборами. Треба "підгодувати" виборців, щоб не соромно було прийти на вибори", - вважає Фесенко.
Йому вторить екс-заступник Тігіпка по партії "Сильна Україна" Кость Бондаренко, який не гірше Фесенка знайомий з настроями на Банковій. Він у своєму блозі з характерною назвою "Апологія Хорошковського", збиваючись на тональність "а зараз з'явиться месія", пише: "Він буде робити свою справу. Не питаючи, подобається це вам чи ні. Він потім запитає - в тому числі у ваших дітей - чи сподобався їм результат. І відповідь знає наперед. Мене можуть звинуватити, що я некритично ставлюся до Хорошковського. Та просто я бачу в ньому останню надію для української економіки. Більше немає. Ні влада, ні опозиція не змогли створити адекватну альтернативу - хотілося б нам цього чи ні. І - здається - це розуміє і Віктор Янукович. Це - об'єктивно".
Але тут виникає питання - а як об'єктивно Хорошковський буде творити ті економічні дива, яких хоче від нього Банкова, якщо від нього відсунуть фінансові потоки? На посаду міністра фінансів призначили "свого в дошку" для "сім'ї" - першого заступника глави Нацбанку Юрія Колобова.
Чиї розпорядження буде слухати Колобов - Хорошковського чи Януковича і його старшого сина? Куди в першу чергу буде направляти потоки - на потреби економіки чи на бездонні "сімейні" рахунки? Питання про пріоритети риторичне.
Доведеться всі більш-менш значні витрати узгоджувати на Банковій, щоб та дала відповідні вказівки Колобову і главі Нацбанку Арбузову. От і роби тут економічне диво!
Навіть при тому, що про Хорошковського говорять як про досить майстерного (хоча і жорсткого до жорстокості) менеджера, але, не розпоряджаючись реальними коштами, з тяжко хворою українською економікою нічого не зробить жоден чудотворець.
До речі, якщо Андрій Клюєв, перейшовши з уряду в РНБО, залишиться на чолі виборчого штабу Партії регіонів, йому теж доведеться творити диво - електоральне. Забезпечити хороший результат для рідної політичної сили, також будучи далеко відсунутим від "бабла".
Є стійке враження того, що обох молодих і перспективних політиків просто "підставляють", позбавляючи політичних перспектив.
Для кого розчищається кадровий шлях? Скоро побачимо...
Микола Писарчук
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас