Ъ: Євросоюз розпадається і без Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Євросоюз розпадається і без Греції

Валюта
2046
Напередодні березневого саміту ЄС, який покликаний закріпити результати попередніх домовленостей і забезпечити підґрунтя для їх успішного впровадження, а також подолання економічного спаду, в об'єднаній Європі сформувалася помірна опозиція, яка закликає усувати бар'єри в торгівлі і більше витрачати. Вона виникла на противагу позиції Німеччини і Франції, які підтримуються Європейським центральним банком і частково Єврокомісією.
Йдеться про відкритий лист, ініційований прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном і підписаний ще 11 главами європейських держав (Італія, Іспанія, Нідерланди, Фінляндія, Швеція, Ірландія, Польща, Чехія, Словаччина, Латвія та Естонія). Лист було направлено президенту Європейської ради Герману ван Ромпею та голові Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу. Документ закликає до ще більшого відкриття торгівлі як усередині ЄС, так і з зовнішніми партнерами - Індією, Канадою (у вигляді зон вільної торгівлі), Росією, Китаєм, країнами Латинської Америки. В цілому цей захід покликаний стимулювати високотехнологічний експорт з ЄС.
Постулюється необхідність завершення реалізації третього енергопакету, тобто створення єдиного енергоринку, а також усунення бар'єрів на шляху венчурних компаній (пропозиція про єдиний патент ЄС). Що стосується фінансових ринків, то пропонується вимагати від банків дотримання тільки міжнародних домовленостей ("Базель 3"), але введення податку на фінансові операції є небажаним. Внутрішню держпідтримку банків, яка обмежує свободу капіталу і конкуренції, необхідно знизити.
Новою стала форма волевиявлення, а не зміст. Попередній саміт ЄС, що відбувся 30 січня, пройшов під гаслом "Фіскальна консолідація, що сприяє зростанню, економічне зростання, що сприяє створенню нових робочих місць". Проте вимоги Девіда Кемерона про дерегулювання ринків і збереження свободи маневру національних держав тоді не були задоволені. Направивши листа президенту Ради і голові Єврокомісії, нова коаліція намагається збільшити свої шанси на успіх у голосуванні в рамках зустрічі глав ЄС, тобто вищого політичного органу Євросоюзу - Європейської Ради, адже адресати також є її членами. Дещо несподіваною виглядає поява серед підписантів листа таких країн, як Нідерланди, Фінляндія та Швеція, адже їх економічне становище не викликає нарікань, і впоратися з фіскальними обмеженнями їм не важко. Втім, ці країни, ймовірно, сподіваються виграти від відкриття ринків і збільшення внутрішнього виробництва.
Тим часом наступний саміт ЄС буде проходити на тлі визнаної Єврокомісією рецесії в зоні євро. Згідно з опублікованим звітом, від ВВП зони євро цього року очікують зниження на 0,3% (за підсумками 2011 року - зростання 1,4%), в ЄС в цілому повинно спостерігатися нульове зростання (1,5% за 2011 рік), індекс купівельних цін знизиться з 2,7% до 2,1%. Останні дані послужать деякою опорою для нової коаліційної опозиції, проте до тих пір, поки Німеччина не відчує впливу рецесії на свою економіку, позиція федерального канцлера Ангели Меркель навряд чи зміниться, тим часом значення індексу ділової активності в Німеччині (GRIFPBUS) в лютому стало найвищим за останні сім місяців.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас