Експерти пророкують "бум" у сонячній енергетиці в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пророкують "бум" у сонячній енергетиці в Україні

Енергетика
835
Експерти вірять у райдужні перспективи відновлюваної енергетики в Україні.
Привабливі "зелені" тарифи можуть забезпечити стрімкий розвиток відновлювальної енергетики в Україні так само, як це відбувалося в Західній Європі, коли країни-члени ЄС пропонували високі ставки тарифів для нових об'єктів, вважає аналітик Bloomberg New Energy Finance Мартін Сімонек (Martin Simonek).
Bloomberg зазначає, що чинні в Україні високі "зелені" тарифи покликані, в першу чергу, компенсувати ризики ведення бізнесу і дороге кредитне фінансування, зумовлене, в тому числі, тим фактором, що країна не входить до ЄС. "Високий рівень тарифних ставок в Україні може викликати "бум" у сонячній енергетиці, який може забезпечити виконання всіх цілей, поставлених урядом", - цитує аналітика агентство.
Його точку зору поділяє президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталій Давій, який вважає, що країні вдасться досягти поставлених цілей щодо збільшення встановленої потужності фотоелектричних електростанцій до 1 ГВт до 2015 року. В інтерв'ю Bloomberg він звернув увагу, що національні та міжнародні компанії проявляють значний інтерес до реалізації проектів у сфері сонячної енергетики. Давій нагадав, що австрійська компанія Activ Solar в минулому році завершила будівництво та ввела в експлуатацію три фотоелектричні станції. За його словами, крім цієї компанії, український ринок зацікавив і інших розробників і виробників обладнання, включаючи Sharp, Schneider Electric і Renewable Energy Corp.
У свою чергу представник Sharp Барбара Рудек (Barbara Rudek) вважає, що в Україні існує інтерес до вироблених компанією сонячних модулів, зумовлений "дуже привабливими" зеленими "тарифами".
Як повідомлялося, за прогнозами АПЕУ, потужність побудованих в нинішньому році сонячних електростанцій складе 300 МВт проти 200 МВт в 2011 році. Україна в 2011 році розвивала електроенергетику на відновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) інтенсивніше, ніж традиційну: загальна встановлена потужність електростанцій на ВДЕ протягом минулого року зросла на 4% або на 221,1 МВт і до 1 січня 2012 року досягла 5773,8 МВт (включаючи великі ГЕС), тоді як встановлена потужність електростанцій на викопному паливі скоротилася на 72,1 МВт - до 47536,8 МВт.
Основний приріст енергопотужностей на ВДЕ забезпечила фотовольтаїка - Activ Solar восени минулого року завершила будівництво та ввела в експлуатацію 80-мегаватний парк "Охотникове", а в грудні - 100-мегаватний парк "Перово", який є найбільшою діючою фотоелектричною електростанцією в світі. Обидві станції розташовані в Криму.
За даними АПЕУ, станом на кінець 2011 року в Україні було підключено 117 МВт вітроенергетичних, 104 МВт гідроенергетичних і 68 МВт біоенергетичних потужностей.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас