Орендований куток: чому дорожчає оренда квартир в Києві? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Орендований куток: чому дорожчає оренда квартир в Києві?

Нерухомість
8856
Дизайнер Мар'яна Бугримова вже третій тиждень намагається зняти квартиру в Києві. Вона шукає акуратну "одиничку" біля метро. Бюджет - 350 доларів на місяць (2800 грн), включаючи комунальні послуги (квартплату). Але поки за такою ціною квартири їй не трапилися. Всі пропозиції починалися від 400 доларів (3200 гривень). Причому окремим рядком видатків власники включали оплату комунальних послуг. "На місяць я заробляю 5300 гривень. Якщо я буду віддавати за квартиру 3200 плюс ще оплата комунальних, мені на життя залишиться близько двох тисяч гривень. Цих грошей мені вистачить тільки на їжу та проїзд, тобто жити я буду від зарплати до зарплати", - розмірковує Мар'яна. У такій ситуації зараз опиняються багато хто, хто вирішив зняти квартиру в Києві.
Все вище і вище
Розцінки на оренду квартир в Києві зростають, починаючи з серпня 2011 року. Тільки за минулі два місяці 2012 року зняти квартиру в Києві стало дорожче на 3%, тепер середня ціна оренди однокімнатної квартири становить близько 410-420 доларів на місяць.
За рік квартири подорожчали майже на 15%. Найдешевші пропозиції з оренди квартир - в Деснянському районі (від 350 доларів на місяць), найдорожчі варіанти виставлені в Печерському районі Києва (від 580 доларів на місяць).
Цікаво, що зростання цін майже не торкнулося дорогих квартир. Зокрема, середня вартість оренди квартир бізнес-класу практично не змінилася (0,3-0,5%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року). Аналогічна тенденція з квартирами преміум-класу. Там не такий сильний попит, тому власники квартир дорожать своїми клієнтами та охоче йдуть їм на поступки в питаннях вартості.
А ось економ-клас завдяки підвищеному інтересу клієнтів вже не перший місяць демонструє завидні темпи зростання. Саме ці квартири користувалися найбільшою популярністю в українців. "Такі квартири швидко здавалися в оренду - зазвичай за пару днів. У цьому сегменті майже не було торгу, тому квартири дорожчали. А ось відчутних змін в структурі попиту і пропозиції квартир бізнес- і преміум-класу не спостерігалося", - говорить ріелтор Іван Єфименко. За його словами, найбільшим попитом користувалися однокімнатні квартири з вартістю оренди до 3500 грн. і двокімнатні квартири з роздільними кімнатами з вартістю оренди до 5000 грн.
При цьому найбільш затребуваною нерухомістю були квартири економ-класу. Протягом року на ринку оренди квартир у Києві переважали однокімнатні (близько 40%) та двокімнатні (35%) квартири. Трикімнатні квартири склали близько 20%, а найменше, як і раніше, на ринку було представлено багатокімнатних (більше чотирьох кімнат) квартир - 3-5%.
Рубіж і перспективи
На думку фахівців агентств нерухомості, ціни на оренду квартир будуть зростати і далі. Непоганим часом для охочих зняти квартиру буде квітень - період, коли з квартир з'їдуть студенти (у багатьох ВУЗах у зв'язку з проведенням Євро 2012 сесія буде завершена достроково), тоді на ринку з'явиться більше пропозицій, і ціни можуть трохи знизитися. "Однак робити велику ставку на квітень не варто. Напередодні чемпіонату з футболу дуже багато хто буде шукати іноземних клієнтів. Адже ціни за добову оренду на час чемпіонату складають зараз 100 доларів. А що буде ближче до чемпіонату? Звичайно, всі хочуть заробити", - міркує Іван Єфименко. На його думку, шукати квартиру найкраще буде після завершення футбольного турніру. Найкращий час - кінець червня-початок липня.
"Студентів не буде, гості поїдуть, почнеться сезон відпусток. У цей період і так ціни традиційно спускаються вниз", - говорить брокер. За його словами, клієнти можуть розраховувати і на знижку, і навіть на приємні бонуси від власників квартир. Наприклад, на оновлення старих меблів, купівлю нової техніки в квартиру, ремонт і заміну сантехніки за рахунок власника квартири.
Зіграти на зниження вартості може і загальна економічна ситуація в країні. Економісти щосили готують серйозну девальвацію гривні, а деякі і зовсім говорять про другу хвилю кризи. "Зараз далеко не кожен може дозволити собі знімати самостійно квартиру. Тенденція минулого року - клієнти стали об'єднуватися в питаннях оренди квартири. Наприклад, в однокімнатну заселяються дві-три дівчини, "двійку" знімають дві сімейні пари, "трійка" іноді схожа на гуртожиток", - каже Іван Єфименко. І це не дивно. Адже подужати оплату квартири 3-3,5 тисячі гривень при середній (неофіційній) зарплаті по Києву 4,5-5,5 тисяч гривень одному практично неможливо.
Світлана Єрьоміна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас