"Нафтогаз": Постачання газу в Європу у лютому було знижено з вини Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз": Постачання газу в Європу у лютому було знижено з вини Росії

Енергетика
396
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" з початку 2012 року не відібрала жодного кубометра природного газу з транзитних обсягів, які транспортувалися ВАТ "Газпром" (РФ) в країни Європи, йдеться в поширеній заяві українського держхолдингу.
У НАК нагадують, що, відповідно до умов чинного контракту, в лютому "Нафтогаз" повідомив "Газпром" про можливість здійснення додаткових поставок ресурсу європейським споживачам за рахунок газу з українських газосховищ.
"Якби російська сторона звернулася до нас, ми могли б допомогти європейським споживачам в ситуації з критичним зниженням поставок газу, як ми допомогли Туреччині", - наводяться в повідомленні слова заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадима Чупруна.
У прес-релізі наголошується, що, відповідно до умов чинного контракту на постачання природного газу між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", добові обсяги споживання газу країною не фіксуються, проте визначаються щоквартальні обсяги поставок енергоресурсу.
У держхолдингу підкреслюють, що погодна ситуація в січні-лютому 2012 року, коли в більшості країн Європи і в Росії спостерігалися аномально низькі температури, підтвердила важливість українських ПСГ як невід'ємної частини ГТС країни для забезпечення надійного та безперебійного транзиту природного газу.
Як повідомлялося, глава "Газпрому" О.Міллер в середу заявив, що на початку року Україна здійснювала несанкціонований відбір російського газу, призначеного для європейських споживачів.
За його словами, аномальні морози в Європі привели до того, що європейські споживачі збільшили заявки на постачання російського газу, "однак значний обсяг російського газу до європейських споживачів не доходив, а в окремі дні на території України залишалося до 40 млн куб. м газу", що завдало фінансових і репутаційних збитків "Газпрому".
На початку лютого міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко наголошував, що російський "Газпром" у зв'язку з холодами поставляє на східний кордон України меншу кількість газу, призначеного для Києва і європейських країн, ніж передбачено технічними угодами з російською стороною.
У зв'язку з цим українське керівництво висловило готовність допомогти в забезпеченні європейських споживачів газом зі своїх підземних сховищ. В одному з інтерв'ю Бойко зазначив, що в разі відповідної офіційної пропозиції від Москви Київ готовий допомогти забезпечити Європу запасами природного газу з власних сховищ.
Україна увійшла в опалювальний період 2011/2012 рр.. з запасами газу в ПСГ "Укртрансгазу" в обсязі близько 20,4 млрд куб. м. На кінець січня-2012 обсяг активного газу в сховищах компанії становив близько 15 млрд куб. м.
З настанням сильних холодів в кінці січня - початку лютого 2012 року Україна збільшила відбір природного газу з власних сховищ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас