Російський газ обійдеться Польщі на 100 доларів дорожче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський газ обійдеться Польщі на 100 доларів дорожче

Енергетика
1165
Польща, що входить в Європейський Союз, в поточному році повинна сплатити постачання понад 10 млрд. кубометрів російського газу за ціною понад 500 доларів за тисячу кубометрів, що на 100 доларів дорожче від середньої прогнозованої "Газпромом" ціни палива для ЄС в 2012 році.
Про це в середу пише польська Gazeta Wyborcza, відзначаючи, що два роки тому тисяча кубометрів російського газу обходилася полякам на 65 доларів дорожче, ніж Німеччині.
"Зараз ці диспропорції ще більші, незважаючи на те, що Польща - після Німеччини і Італії - є третім найбільшим імпортером газу з Росії в Євросоюзі", - пише видання.
Газета нагадала, що практично монопольний постачальник газу в Польщу російський "Газпром" минулого тижня повідомив про зниження ціни на 10% низці своїх клієнтів на його головному експортному ринку в Євросоюзі, але до їх числа не увійшла польська державна компанія PGNIG.
Віце-глава польської компанії Міхал Шубський, слова якого наводить газета, заявив, що росіяни відмовляються вести конструктивні переговори про ціну газу, які в квітні минулого року ініціювали поляки.
"Важко говорити про діалог, коли ми висилаємо лист, в якому на 18 сторінках описана наша позиція, а отримуємо у відповідь півсторінки, де немає контраргументів по суті", - сказав він.
"Коронний аргумент - це те, що ми майже весь газ купуємо на Сході. Тільки це не аргумент, а скоріше форма шантажу", - додав він.
Gazeta Wyborcza також зазначила, що перемога PGNІG в ціновій суперечці з "Газпромом" в міжнародному трибуналі зобов'яже російського монополіста перерахувати оплату поставленого газу до Польщі з моменту, коли поляки ініціювали переговори про зміну ціни - з квітня 2011 року.
Прес-служба PGNIG відмовилася надати УНІАН додаткову інформацію про позов компанії проти "Газпрому", пояснивши це питаннями конфіденційності.
Нагадаємо, "Газпром" визначив середньорічну ціну на газ для Європи на рівні 415 доларів за тисячу кубометрів.
Як повідомляв УНІАН, 20 лютого PGNІG офіційно подала позов на "Газпром" в Міжнародний трибунал у Стокгольмі, вимагаючи перегляду ціни, зокрема, за неофіційними даними, її зниження на 10%.
У 2009 році Польща, яка щорічно споживає близько 14 млрд. кубометрів газу, була змушена почати переговори з "Газпромом" про збільшення газових поставок через те, що швейцарський трейдер "РосУкрЕнерго" перестав виконувати контракт, що передбачає постачання близько 2, 3-2,5 млрд. кубометрів газу на рік.
Полякам вдалося укласти новий контракт з росіянами тільки восени 2010 року, але практично відразу влада заявила про початок переговорів про зниження ціни палива.
За даними PGNIG, частка поставок російського газу в імпорті в 2010 році в Польщі зросла до майже 90% з менше 70% в 2008 році.
Дані за 2011 рік ще не опубліковані на офіційному веб-сайті компанії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас