Українські фондові індекси завершили середу в "червоній зоні" після зниження рейтингу Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фондові індекси завершили середу в "червоній зоні" після зниження рейтингу Греції

Фондовий ринок
109
Українські фондові індекси за підсумками торгів в середу просіли під тиском новини про зниження агентством Fitch рейтингу Греції на два щаблі: індекс "Української біржі" просів на 1,42% - до 1486,42 пункту, індекс ПФТС - на 0,33 до 561,27 пункту.
Обсяг торгів на фондовому майданчику УБ склав 47,2 млн грн; на ПФТС - 295,8 млн грн.
Всі акції індексного кошика УБ завершили торги в "червоній зоні". У лідерах зниження при цьому були папери "Укрнафти" (-2,54%), Райффайзен Банку Аваль (-2,28%) і "Донбасенерго" (-2,21%).
На ПФТС найбільші втрати зафіксовані по паперах Маріупольського заводу важкого машинобудування (-4,76%), Стаханівського вагонобудівного заводу (-2,27%), Райффайзен Банку Аваль (-2,27%) і "Укрнафти" (-2 , 01%). Найбільше подорожчали акції "Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу" (+6,25%). Всі інші індексні папери, що торгувалися в "зеленій зоні", продемонстрували зростання в межах 1%.
Індекс Варшавської фондової біржі WIG-Ukrain в середу знизився на 0,86% - до 814,65 пункту при обсязі торгів в 23,214 млн злотих.
У негативній динаміці лідирували акції "Мілкіленду" (-4,32%). З ростом завершили торги тільки папери "Агротону" (+6,06%), "Індустріальної молочної компанії" (+1,48%) і "Вести" (+1,38%).
За словами аналітика інвесткомпанії "Альтана Капітал" Яни Лаврик, причиною розпродажів на фондових ринках виступав негативний зовнішній фон: гравці фіксували прибуток, після того як міністри країн єврозони ухвалили рішення щодо виділення Греції другого траншу допомоги.
"Незважаючи на те, що новина є позитивною, узгодження даного питання вже було закладено в рух зарубіжних ринків напередодні. Тиск на біржі при цьому надав той факт, що агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента", - сказала вона.
У той же час, Я.Лаврик зазначила, що якщо зниження на зарубіжних фондових ринках виглядає цілком виправданим після попереднього активного зростання, то просадка українського ринку є не зовсім логічною, оскільки останнім часом на біржі спостерігався бічний рух.
Оприлюднена в цей день зарубіжна макростатистика носила суперечливий характер, через що учасники торгів в Україні на неї практично не реагували, і сесія проходила в спокійному ключі в "червоній зоні".
Я.Лаврик вважає, що "грецький фактор" вже відіграний інвесторами в повній мірі, і ринкам потрібні нові драйвери для руху в ту чи іншу сторону.
"Не виключено, що в найближчій перспективі ми побачимо продовження зниження, однак подальша поведінка індексів буде залежати від ситуації в інших проблемних країнах зони євро. На цьому тлі в перспективі двох-трьох місяців однією з головних тем фондових майданчиків може стати рецесія в єврозоні, в яку регіон, схоже, вступить ще в першому кварталі поточного року", - сказала експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас