Ірландія розширила програму приватизації до 3 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія розширила програму приватизації до 3 млрд євро

Казна та Політика
96
Міжнародний валютний фонд і Європейський союз наполягають на тому, щоб ірландський уряд приватизував частину державних активів, повідомляє RTE. МВФ і ЄС розраховують, що, продавши частину державної власності, уряд може виручити понад 2 млрд євро, які підуть на стабілізацію бюджету країни, повідомляє BFM.Ru.
Уряд Ірландії збільшив на 50% план з приватизації, необхідної для стабілізації бюджету країни. У грошовому вираженні Дублін має намір виручити від продажу державних активів не 2 млрд, а 3 млрд євро, заявив міністр з реформ державного сектора Брендан Хоулін. Як повідомляє інформагентство Reuters, затверджено підсумковий варіант програми приватизації.
Левова частка запланованих коштів буде отримана, як сподіваються в уряді, за рахунок продажу Bord Gais - компанії, яка розподіляє і поставляє газ населенню. Держава залишить за собою газорозподільну інфраструктуру Bord Gais, підкреслив Хоулін.
Уряд вніс деякі корективи в програму приватизації. Ірландія більше не збирається передавати в приватні руки міноритарний пакет акцій електроенергетичної компанії Electricity Supply Board (ESB). За даними агентства, це найцінніший актив з усіх, які належать державі.
Залишається неясною доля національного авіаперевізника Aer Lingus. За словами Хоуліна, Кабінет міністрів вважає, що нинішня ціна акцій компанії не відображає справжньої вартості Aer Lingus. Проте держава має намір в кінцевому підсумку приватизувати перевізника, підкреслив міністр.
Уряд Ірландії давав зрозуміти, що може підвищити "стелю" приватизації з 2 млрд євро після того, як з'явилася можливість використовувати частину надходжень для інвестицій в національну економіку. Кабмін в особі Хоуліна сьогодні заявив, що третина коштів, виручених від продажу держактивів, буде направлена на розвиток країни. Решту 2 млрд євро планується використати для погашення боргу. До 2015 року держборг Ірландії, за підрахунками Мінфіну країни, зросте до 204 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас