WikilLeaks оголосить міністра Швеції шпигуном США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WikilLeaks оголосить міністра Швеції шпигуном США

285
Керівництво сайту WikiLeaks пообіцяло оприлюднити документи, що доводять, що колишній глава уряду і чинний міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт співпрацював з американською розвідкою, пише таблоїд Expressen.
За даними джерела видання, близького до WikiLeaks, з секретних документів випливає, що Більдт з 1973 року був інформатором США. Він співпрацював з американським урядом у формах, які суперечать шведському законодавству. Вербувальником Більдта, за деякими даними, виступив американський політконсультант Карл Роув, якого шведський міністр публічно називає "старим другом".
Які саме дії ставляться Більдт в провину, поки невідомо. Проте в документах, що готуються до публікації, перераховуються конкретні факти, що свідчать про шпигунство міністра на користь США. Співрозмовник газети стверджує, що після публікації Більдт буде змушений піти у відставку, і на його політичній кар'єрі можна буде поставити хрест.
Загрози WikiLeaks на адресу шведської влади пов'язані з судовим переслідуванням засновника проекту Джуліана Ассанжа. Влада Швеції підозрює Ассанжа в сексуальних злочинах і домагається його екстрадиції з Великобританії. Тим часом прихильники Ассанжа переконані, що Стогкольм хоче видати його Вашингтону, де творця WikiLeaks судитимуть за розголошення конфіденційних відомостей.
Шведське МЗС поки не відреагувало на "викриття" Більдта - у відомстві хочуть спочатку ознайомитися з документами. Сам міністр заявив, що дуже чекає публікації "цих абсолютно вбивчих доказів", бо після цього вся кампанія WikiLeaks з його "очорнення" "швидко розвалиться".
Карл Більдт очолював шведський уряд в 1991-1994 роках. Пост міністра закордонних справ він обіймає з осені 2006 року.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас