Головним проколом Януковича експерти вважають засудження Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Головним проколом Януковича експерти вважають засудження Тимошенко

3532
За два роки президентства Віктор Янукович сконцентрував владу, досяг макроекономічної стабілізації, але головною його помилкою і загрозою стало кримінальне засудження екс-прем'єра Юлії Тимошенко, вважають українські політологи.
Як розповів на прес-конференції в середу директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, оцінка діяльності Януковича на посаді президента неоднозначна. За словами політолога, Януковичу вдалося сконцентрувати владу в своїх руках і досягти макроекономічної стабілізації. Однак, як зазначив Фесенко, це викликало певне соціальне напруження.
"Саме макроекономічну ситуацію вдалося утримати, хоча виникли і ризики, і вони залишаються досить серйозними. З точки зору задекларованих реформ, сам курс був правильним. Інша річ, що виникли проблеми з темпами здійснення реформ і з їх ефективністю", - зазначив Фесенко.
Соціальне напруження, за словами політолога, залишається "головним викликом для Януковича і уряду Азарова".
Що стосується зовнішньої політики, то, за словами Фесенка, ситуація також неоднозначна: "З одного боку, курс на формування нового балансу відносин між Заходом і Росією... пошук оптимальної золотої середини - це був правильний курс... Але й тут я підходжу до головної проблеми, головної помилки перших двох років президентства Януковича - суд і засудження Юлії Тимошенко. На мій погляд, вони, по-перше, створили дуже серйозні проблеми відносин із Заходом і значною мірою зіпсували всі досягнення минулого року з європейської інтеграції, питання підписання угоди (про асоціацію - ред.) залежить від долі Тимошенко, від наших внутрішніх політичних проблем - і це головна проблема", - зазначив Фесенко.
У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розділив точку зору колеги в контексті суперечливих оцінок президентства Януковича. За словами Карасьова, ціна питання концентрації або монополізації влади є занадто високою, і зокрема, це стосується того, що макроекономічна стабільність була досягнута за рахунок "знищення бізнесу". "Суспільство не підтримує курс, і ми бачимо падіння рейтингів, за ці два роки, незважаючи на консолідацію", - сказав Карасьов.
На його думку, в даний час йде "тиха війна народу і влади". "Влада і суспільство стоять спиною одне до одного", - сказав він. За словами Карасьова, "застигли відносини з Європою".
"Янукович не контролює опозицію, він не контролює Тимошенко навіть у в'язниці... тому що Захід тисне, і лікарі приїжджають, і ще невідомо, чим закінчиться історія хвороби Тимошенко. Це дуже загрозливий фактор для Януковича", - резюмував Карасьов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас