Греції прийшли на фінансову допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греції прийшли на фінансову допомогу

Казна та Політика
714
Європейські переговорники досягли першої в поточному році перемоги на фронті боротьби з кризою єврозони. Вчора Греція домовилася про отримання фінансової допомоги в розмірі 130 млрд євро, а також про списання приватними кредиторами 107 млрд євро грецького держборгу. Загроза грецького дефолту й розпаду зони євро відійшла на другий план на найближчі місяці.
Зустріч міністрів фінансів ЄС, яка тривала близько 13 годин, завершилася вчора вранці схваленням багатосторонньої угоди, яка дозволить уникнути грецького дефолту. Пакет заходів включає виділення Греції 130 млрд євро в період до 2014 року. З них 30 млрд євро будуть спрямовані приватним кредиторам, 23 млрд євро - на рекапіталізацію грецьких банків, 35 млрд євро - на викуп суверенних облігацій. Країнам ЄС належить ратифікувати виділення траншу, але навіть представник Німеччини запевнив, що проблем з ратифікацією не буде.
Глава МВФ Крістін Лагард заявила, що участь МВФ у транші буде детально обговорюватися на раді директорів у березні "в разі виконання Грецією своїх зобов'язань". Участь в операції візьме Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), в якому будуть акумульовані ці 130 млрд євро. В Грецію будуть направлятися ресурси, залучені фондом під свої гарантії у вигляді облігаційних випусків, аналогічно ситуації з Ірландією і Португалією.
Європейський центральний банк також буде залучений до підтримки Греції, він перенаправляє прибуток від купівлі грецьких облігацій на вторинному ринку за останні два роки (12 млрд євро) в центробанки країн ЄС, а в кінцевому рахунку - до фонду фінансової допомоги. Процентні ставки, за якими Греція позичала у ЄС, будуть знижені з 200 до 150 базисних пунктів, а 3,2 млрд євро доходів від облігацій, власниками яких виступають центральні банки країн ЄС, будуть віддані Греції.
Приватні кредитори, інтереси яких представляв Інститут міжнародних фінансів (IFF), погодилися на списання 107 млрд євро, або 53,3% від номіналу. 31,5% із цієї суми будуть обміняні на 20 різних типів грецьких облігацій з терміном погашення від 11 до 30 років, решта - на короткострокові папери, випущені EFSF. Купон складе 2% для облігацій з терміном погашення до 2014 року, 3% - до 2020 року, 4,3% - до 2042 року. Чисті втрати приватних кредиторів (враховуючи низькі купонні доходи і виграш у вигляді виплат за страховками) складе 74%.
Реалізація цих заходів дозволить скоротити співвідношення грецького держборгу до ВВП до 120,5% до 2020 року, тоді як ще на кінець III кварталу 2011 року держборг становив 347,2 млрд євро - 150% ВВП. Держборг Греції досягне 168% ВВП в 2013 році, потім почнеться його зниження. Єврокомісія стежитиме за діяльністю грецького уряду на постійній основі.
Інвестори сумніваються в ефективності допомоги Греції, незважаючи на те що країна затвердила скорочення витрат бюджету на 1,5% ВВП, мінімальної зарплати - на 22%, а також зниження зайнятості в держсекторі, скорочення пенсій. Фондові ринки відреагували на новину падінням - індекси Азії, Європи і США вчора показували зниження до 1%. Інвестори вважають, що навіть такі масштабні вливання в економіку Греції не зупинять поширення боргової кризи в країні і єврозоні в цілому. Тому євро впав до середини торговельної сесії до $1,3230 проти $1,3243 в понеділок. Втім, вже до завершення торгів курс піднявся до $1,3249 (+0,12%). Як пише Financial Times, якщо в країні триватиме рецесія, вона може не вибратися через три роки з боргової ями, і їй знадобиться нова допомога.
Євро навіть може подешевшати на 9%, до $1,2, оскільки узгоджених обсягів допомоги Греції недостатньо для вирішення її проблем, вважають аналітики Nordea Bank AB. "Ми не бачимо, як прогнози економічного зростання Греції можуть бути реалізовані з урахуванням заходів економії", - цитує звіт банку агентство Bloomberg. Греції навіть при найкращому сценарії буде потрібно ще мінімум 50 млрд євро, тому інвесторам варто продавати євро і робити ставки на подальше зниження.
В'ячеслав Садовничий
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас