Газпром і Сербія незабаром підпишуть договір щодо Південного потоку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром і Сербія незабаром підпишуть договір щодо Південного потоку

Енергетика
213
"Газпром" і Сербія найближчим часом мають намір підписати договір на проектування сербської ділянки газопроводу "Південний потік", йдеться в повідомленні російського газового холдингу, пишуть РИА Новости.
У середу в Москві відбулася робоча зустріч голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера і генерального директора ДП "Сербіягаз" Душана Баятовіча, на якій були розглянуті питання російсько-сербської співпраці в енергетичній сфері.
"Зокрема, Олексій Міллер і Душан Баятовіч обговорили статус реалізації проекту "Південний потік", в рамках якого найближчим часом очікується підписання договору на виконання робіт з проектування сербської ділянки газопроводу", - йдеться в повідомленні.
Сторони приділили особливу увагу першому об'єкту "Південного потоку" - підземному сховищу газу "Банатський Двір", яке було введено в експлуатацію "Газпромом" і "Сербіягаз" наприкінці минулого року. Баятовіч повідомив, що багато в чому завдяки запасам ПСГ в Сербії були згладжені піки газоспоживання в період аномально холодних морозів.
Міллер і Баятовіч також підтвердили наміри підписати довгостроковий договір купівлі-продажу російського газу в обсязі близько 2 мільярдів кубометрів на рік. В даний час контракти між "Сербіягаз" і "Югоросгазом" (50% належить "Газпрому") підписуються на рік. На 2012 рік Сербія отримала знижку 12%, тобто для першого кварталу 2012 року ціна замість раніше запланованих 545 складе 478 доларів за тисячу кубометрів природного газу.
У 2011 році "Газпром" поставив до Сербії 1,4 мільярда природного газу, що на 33% нижче від рівня 2010 року.
Транспортуванням, розподілом і зберіганням природного газу на території Сербії займається державне підприємство "Сербіягаз".
Між Росією і Сербією 25 січня 2008 року була підписана комплексна міжурядова угода щодо проекту "Південний потік" і проекту ПСГ "Банатський Двір". У листопаді 2009 року була зареєстрована спільна проектна компанія South Stream Serbia AG. Частка ВАТ "Газпром" в компанії складає 51%, ДП "Сербіягаз" - 49%.
У жовтні 2009 року ВАТ "Газпром" і ДП "Сербіягаз" підписали угоду про створення спільного підприємства ПСГ "Банатський Двір". Частки в СП розподілилися наступним чином: група "Газпром" - 51%, "Сербіягаз" - 49%. ПСГ "Банатський Двір" було введено в експлуатацію 21 листопада 2011 року.
Остаточне інвестиційне рішення щодо проекту будівництва газопроводу "Південний потік" буде прийнято в листопаді поточного року. Туреччина 28 грудня 2011 р. видала Росії остаточний дозвіл на прокладання "Південного потоку" в своїх водах, знявши останню перешкоду на шляху цього проекту. Після цього прем'єр-міністр РФ Володимир Путін 30 грудня доручив "Газпрому" прискорити початок реалізації проекту "Південний потік", розпочавши його будівництво в 2012 році.
Планується, що графік будівництва газопроводу, розроблений в "Газпромі", в лютому буде представлений раді директорів оператора проекту South Stream Transport AG, а саме будівництво розпочнеться вже в грудні 2012 року, а не в 2013 році, як планувалося раніше.
Поки "Газпром" не повідомляв, наскільки може бути зрушений термін введення газопроводу в експлуатацію. Однак ще в листопаді 2010 року Міллер говорив, що при узгодженості позицій всіх сторін запуск труби може бути прискорений і відбутися не в грудні 2015 року, як передбачалося, а на чотири місяці раніше.
Проект "Південний потік" реалізується з метою диверсифікації маршрутів поставок природного газу європейським споживачам. Для реалізації сухопутної частини проекту РФ підписала міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією. Учасниками проекту є "Газпром" (50%), італійська Eni (20%), німецька Wintershall і французька EdF (по 15%).
У третьому кварталі 2011 року була завершена розробка зведеного техніко-економічного обґрунтування "Південного потоку", яке об'єднало в собі ТЕО морської ділянки і ТЕО ділянок, що проходять по території країн Південної та Центральної Європи. У зведеному ТЕО представлені основні технічні рішення щодо проекту з обґрунтуванням їх здійсненності, оцінка екологічної безпеки та заходи з охорони навколишнього середовища, оцінка економічної ефективності проекту з урахуванням капітальних і експлуатаційних витрат.
Передбачається, що газопровід буде складатися з чотирьох ниток по 15,57 мільярда кубометрів кожна. Введення першої з них поки заплановано на грудень 2015 року, виведення на повну потужність (63 мільярда кубометрів) очікується до 2018 року. Орієнтовна вартість "Південного потоку" становить 15,5 мільярда євро, 10 мільярдів з яких припадає на морську ділянку, а 5,5 мільярда - на сухопутну.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас