UA-IX віддадуть під приватне слово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

UA-IX віддадуть під приватне слово

1099
Найбільша в країні мережа обміну даними між інтернет-провайдерами може стати приватною. Власник "Всеукраїнської мережі обміну трафіком" (UA-IX) - Інтернет Асоціація України зайнялася пошуком коштів для розвитку. Один з членів правління асоціації, президент компанії "Інтернет Інвест" Олександр Ольшанський пропонує залучити в UA-IX приватних інвесторів. Однак інші провайдери побоюються, що тоді новий власник підвищить тарифи.
Інтернет Асоціація України (ІнАУ) вирішує питання про майбутнє свого дочірнього підприємства - "Всеукраїнської мережі обміну трафіком" - найбільшої в Україні точки обміну даними між інтернет-провайдерами. Вчора був опублікований порядок денний з'їзду асоціації, проведення якого заплановано на 29 лютого, де одним з пунктів значиться питання реорганізації підприємства. "Розроблено проект розвитку мережі, який вимагає додаткових інвестицій. З'їзд вирішить, як саме їх залучати", - повідомила глава правління асоціації Тетяна Попова.
"Всеукраїнська мережа обміну трафіком" була створена в 2000 році для забезпечення зв'язку між мережами українських провайдерів та організації ефективного обміну трафіком між ними по найкоротших маршрутах, без виходу на закордонні канали. Підприємство включає в себе три точки обміну трафіком в Києві, до яких підключено більше 100 операторів. Керівництво UA-IX призначається правлінням ІнАУ.
Залучення коштів необхідно для закупівлі нового обладнання, пояснює член правління ІнАУ, генеральний директор столичного інтернет-провайдера IPnet Дмитро Грищук. "Щороку трафік збільшується в середньому в три рази, більшу частину зароблених коштів підприємство і так направляє на амортизацію. Але запропонований проект модернізації вимагає більше грошей", - підкреслює він. На думку президента компанії "Інтернет Інвест" (володіє найбільшим в країні доменним реєстратором Imena.ua і хостинговою компанією MiroHost) Олександра Ольшанського, що також входить в правління ІнАУ, план розвитку UA-IX вимагає інвестицій у розмірі близько $3 млн протягом п'яти років.
Пан Ольшанський пропонує залучити кошти під час корпоратизації UA-IX: "Громадська організація - не найкращий управлінець для бізнесу. Правління асоціації - виборний орган, а виборний орган часто керується пошуком популярності у виборців, а не економічною доцільністю". Він нагадує, що рік тому ІнАУ знизила тарифи на підключення до точок обміну трафіком в півтора рази. За словами Олександра Ольшанського, оптимальним варіантом стало б створення акціонерного товариства, в яке ІнАУ внесла б активи UA-IX в обмін на 25% акцій нової компанії, а іншу частину статутного фонду внесли б інші провайдери, які користуються мережею UA-IX.
Однак переконати з'їзд ІнАУ в необхідності проведення корпоратизації буде складно, каже пан Грищук. На його думку, для вирішення проблем з модернізацією UA-IX можна спробувати залучити кредит. Ще один член правління ІнАУ, президент компанії "Адамант" Іван Пєтухов вважає, що, вибравши інше технічне рішення, UA-IX зможе обійтися меншими інвестиціями - всього $300 тис., які є в розпорядженні підприємства та асоціації. Втім, більш дешеве рішення, на думку пана Грищука, може виявитися тимчасовим.
Перехід мережі в приватну власність пан Пєтухов вважає небезпечним. "Сама ідея створення UA-IX полягала в громадському управлінні нею в інтересах всіх учасників ринку, а не окремих компаній", - говорить він. Менеджер попереджає, що в разі корпоратизації нові власники зможуть безконтрольно підвищувати тарифи на послуги компанії, які виявляться непосильними для невеликих провайдерів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас