В Україні знову хочуть підвищити ціни на горілку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знову хочуть підвищити ціни на горілку

Казна та Політика
1073
Уряд готує чергове підвищення мінімальних роздрібних цін на горілку. Момент для цього невдалий - зростання тіньового виробництва, падіння легального і зниження споживчої активності тільки погіршать ситуацію в галузі.
У розпорядженні видання опинилася постанова уряду про підвищення рівня мінімальних роздрібних цін (МРЦ) на горілку і лікеро-горілчані вироби шляхом внесення змін до чинної постанови уряду № 957 від 30 жовтня 2008 р., розробленої Мінфіном України.
Згідно з документом рівень МРЦ виросте в опті на 26,4% - до 111,9 грн. за 1 л 100%-го спирту, в роздробі - на 26,4%, до 165 грн. за 1 л 100%-го спирту. Тобто тепер пляшка горілки 0,5 л не може коштувати дешевше, ніж 33 грн. Чи буде прийнятий новий рівень МРЦ, сьогодні поки що не відомо, але вірогідність цього дуже висока.
Нововведення набирає чинності через 10 днів після його опублікування.
"Впровадження проекту постанови Кабміну буде сприяти збільшенню надходжень до держбюджету шляхом оптимізації товарної структури, для якої застосовано держрегулювання", - йдеться в пояснювальній записці.
Попереднє підвищення МРЦ було півроку тому, в серпні минулого року. Тоді уряд підвищив МРЦ на горілчану продукцію на 45,3% - до 26,1 грн. за пляшку 0,5 л. І якщо раніше виробники горілки самі зверталися до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням підвищити МРЦ на горілку, то сьогодні поведінку уряду представники галузі не підтримують.
Як заявило джерело в Кабміні, проект постанови був розроблений кулуарно, без дотримання процедури, передбаченої законом України "Про засади держрегуляторної діяльності у сфері госпдіяльності", яким, зокрема, передбачено, що кожен проект регуляторного акта оприлюднюється з метою одержання зауважень і пропозицій. У пояснювальній записці зазначено, що він розміщений на офіційному сайті Мінфіну. Проте вчора знайти його на зазначеному ресурсі не вдалося. На даний момент проект не узгоджений з профільними міністерствами - Мінагрополітики і Мінекономрозвитку і торгівлі України.
Нагадаємо, що вперше МРЦ на алкоголь були введені в 2001 р., але в 2005 р. уряд цю норму скасував. В кінці 2008 р. знову був встановлений нижній рівень цін.
Тим часом ситуація в галузі жалюгідна. За підсумками 2011 р., порівняно з 2010 р., виробництво горілки і міцних спиртних напоїв зменшилося на 21,5% - до 33,247 млн. дал.
Як заявляють учасники ринку, збільшення з серпня 2011 р. рівня МРЦ вже призвело до скорочення споживчого попиту через недостатній рівень купівельної спроможності населення, зростання ж мінімальних цін до запропонованих призведе до заміщення легальної продукції нелегальною, що, в свою чергу, призведе до зменшення обсягів виробництва і, як наслідок, до зменшення надходжень до держбюджету.
З чим пов'язане нинішнє різке підвищення МРЦ, поки неясно. Мінімальна ціна - це мінімальні витрати: вартість спирту, тари, рентабельність, акцизний збір і ПДВ. Однак у пояснювальній записці немає розрахунків, які б підтверджували, що 33 грн. - це мінімальна ціна.
Обсяг нелегальної продукції в останні роки зріс з 18% до 40%. Тим часом купити сьогодні горілку нижче рівня МРЦ майже в два рази простіше простого. Учасники ринку давно звинувачують "Укрспирт" у виробництві горілки з "лівого" спирту і продажі такого ж. Що пізніше підтвердили перевірки. Держконтрольно-ревізійна служба вже проводила ревізію діяльності держмонополіста і встановила фінансові порушення на майже 1,2 млрд. грн.
З документа також неясно, чи торкнеться нововведення імпортного алкоголю, адже віднедавна на нього також встановлено МРЦ, а в записці йдеться виключно про вітчизняну продукцію.
Але тіньовий ринок для нашої держави вже не проблема. Податківці мають намір протягом 2012 р. ліквідувати його. "Ми провели ротацію керівників управлінь", - говорить перший заступник голови Державної податкової служби Андрій Головач. За його словами, резерв надходжень до бюджету в цій сфері становить не менше 4 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас