Врожаєм завалило надовго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Врожаєм завалило надовго

Аграрний ринок
2101
Криза перевиробництва, з якою зіткнулися фермери - виробники плодово-овочевої продукції, вплине на їхню роботу і в майбутньому сезоні, оскільки залишки рекордного врожаю будуть тиснути на ринок ще кілька місяців. В результаті ринок може покинути значна частина гравців, так як запас міцності, накопичений у попередні благополучні сезони, вже вичерпаний провальним роком. Споживач знову буде у виграші - ціни на плодово-овочеву продукцію в Україні залишаться низькими.
Криза перевиробництва і величезні збитки, отримані фермерами, вплинуть на роботу плодово-овочевої галузі і в майбутньому сезоні. В сезоні-2012/2013 на ринок тиснутимуть залишки рекордного врожаю, не дозволяючи фермерам компенсувати втрати, яких вони зазнали в цьому сезоні. "Збитки галузі ми оцінюємо в 2,5-3 млрд. грн.", - говорить Андрій Ярмак, автор проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".
За його словами, реалізація овочів нинішнього врожаю може розтягнутися на наступний сезон, зокрема, цибуля може продаватися до кінця літа-2012. Проте в цілому ситуація щодо різних видів овочів буде розвиватися по-різному. Експерти очікують різке зменшення виробництва капусти, яка в цьому сезоні була рекордно дешевою і в багатьох господарствах залишилася на полях незібраною. Виробництво картоплі, якої в 2011 р. було зібрано рекордні 21 млн. т, в 2012 р. знизиться в господарствах населення, проте професійні господарства компенсують це зниження, наростивши власне виробництво. "Ціни на картоплю для населення будуть не більше 3 грн. Таких цін, як в минулому році - близько 10 грн./кг - ми більше не побачимо", - говорить президент Української картопляної асоціації Сергій Рибалко. За його словами, зростанню цін буде заважати надлишок картоплі минулого врожаю.
"Ситуація нормалізується по моркві та буряку, їх прибутковість збільшиться, але занести сезон в актив буде складно", - зазначає Андрій Ярмак.
Дешево і ще дешевше
В даний час ціни на плодово-овочеву продукцію в Україні знову знижуються після короткочасного підвищення, викликаного аномальними морозами, що встановилися в Україні 27 січня і закінчилися на початку поточного тижня. Те, що частина фермерів призупинила реалізацію овочів через те, що виросли тарифи на транспортування, а також через неповноцінну роботу частини каналів реалізації - відкритих майданчиків, короткочасно підтримало ціни на овочі і фрукти. "Однак з початком відлиги ми чекаємо ще більшого обвалу цін в зв'язку з тим, що виробники будуть масово утилізувати продукцію", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".
Експерти очікують, що пік зниження цін на овочі в Україні припаде на середину квітня - саме тоді на ринок будуть надходити залишки овочів, які виробники не зможуть більше уберегти від псування через підвищення температури. Не відкидається можливість, що плодоовочева продукція, і так рекордно дешева, буде продаватися за цінами нижчими від собівартості, оскільки таким чином виробники позбавляються від витрат на утилізацію.
Ціни на ранні овочі, які починають надходити на ринок в кінці весни, в 2012 р. будуть значно нижчими від минулого року.
На сьогодні ціни на овочі "борщового набору" (капусти, картоплі, моркви, буряка) складають 0,8-1,5 грн./кг, і овочі нового врожаю навряд чи вдасться реалізувати за значно вищими цінами. "Якщо в цьому сезоні "борщовий набір" коштує 0,8-1,5 грн./кг, а ранні овочі будуть коштувати в ціновому діапазоні 10-14 грн./кг, як на це відреагує споживач? Чи буде він психологічно готовий купувати в обсязі ранню продукцію?" - запитує експерт Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк. За експертними оцінками, обсяг ринку ранніх овочів, включаючи продукцію з промислових теплиць, становить близько 300 тис. т. У грошовому еквіваленті це $400 млн.
Довгострокові наслідки
Зворотний бік збитків, яких зазнала галузь, - зниження посівних площ і згортання інвестицій в овочівництві. Як пояснюють експерти, через те, що проекти фінансуються, як правило, за рахунок власного прибутку, якого в цьому сезоні не було, темпи будівництва сховищ і теплиць в Україні значно скоротяться. Передбачаючи цю тенденцію, чиновники вже пообіцяли взяти частину цих витрат на себе. Мінагрополітики планує надавати компенсацію за будівництво овоче- і картоплесховищ і повертати відсотки за кредитами на їх зведення. За словами міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Присяжнюка, для стимулювання будівництва подібних пунктів зберігання сільськогосподарської продукції державою передбачено повернення коштів сільгоспвиробникам. "Держава буде компенсувати 50% вартості будівництва овоче- і картоплесховищ і повертати відсотки за кредитами на їх зведення", - сказав він.
Як відзначають експерти, овочівникам складно залучати кредити, оскільки врожай не може розглядатися як застава. Навіть зерно банки беруть вкрай неохоче, а овочі, які є швидкопсувним продуктом, як заставу не приймаю ні за яких обставин.
Проте навіть в умовах заморожування інвестиційної активності в цьому секторі експерти не очікують катастрофічних проблем зі зберіганням овочів, оскільки дані про нестачу сховищ сильно перебільшені. Так, потреба в сховищах для картоплі в Україні при врожаї 20 млн. т становить всього 1,2 млн. т. "Уже в Україні є сховищ на 800 тис. т. Відсутню нішу заповнять дуже швидко", - говорить Сергій Рибалко.
З плодово-овочевим ринком тісно пов'язана реалізація масштабного проекту створення мережі оптових ринків в Україні. Незважаючи на кризу в галузі, плани з відкриття таких майданчиків у різних регіонах України не були відкладені, а вже існуючі оптові ринки декларують плани щодо розширення. Так, в березні на оптовому ринку сільгосппродукції "Столичний" відкриються павільйони з торгівлі м'ясо-молочною продукцією і рибою, і відразу після цього почнеться будівництво другої черги ринку. Інвестиції в першу чергу "Столичного" складуть 330 млн. грн., бюджет другої черги проекту - близько 100 млн. грн. "Ці ринки зможуть стабілізувати ринок і нівелювати різницю в цінах на плодово-овочеву продукцію, яка є в різних регіонах", - сказав глава Асоціації оптових ринків сільськогосподарської продукції України Роман Федишин.
Марія Бут
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас