Експерти: Списання боргу Греції приватними інвесторами навряд чи буде лише добровільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Списання боргу Греції приватними інвесторами навряд чи буде лише добровільним

Казна та Політика
274
Часткове списання боргу за державними облігаціями Греції приватними інвесторами (програма PSI) навряд чи повністю пройде на добровільних засадах, не виключено, що владі Євросоюзу доведеться провести примусову реструктуризацію через недостатнє завзяття кредиторів пробачати країні заборгованість, вважають аналітики Credit Suisse.
Єврогрупа (міністри фінансів єврозони) та інвестори на засіданні в ніч з понеділка на вівторок домовилися, що добровільне списання боргу за облігаціями приватними кредиторами складе до 53,5% його номінальної вартості проти колишньої пропозиції 50%. Переговорники вважають, що борг країни за рахунок реструктуризації та заходів бюджетної економії може бути скорочений до 120,5% ВВП до 2020 року з нинішнього близько 160% ВВП. Раніше закладалася цифра 120% ВВП до 2020 року.
"Міжнародний валютний фонд в своїй оцінці боргового навантаження на Грецію припускає, що для досягнення мети щодо держборгу необхідна участь у списанні 95% (приватних інвесторів за обсягом боргу. - Прим. ред.). У зв'язку з погіршенням умов PSI і необхідністю високого рівня участі кредиторів у програмі не здається ймовірним, що PSI пройде лише на добровільних засадах", - йдеться в повідомленні Credit Suisse.
"Приватні інвестори повинні погодитися на добровільний обмін грецьких бондів. Якщо ні, то примусове списання боргу буде цьому альтернативою", - сказав раніше РИА Новости старший економіст ING Карстен Бржескі.
HSBC зазначає, що списання 53,5% боргу Греції перед приватними кредиторами за номіналом складе близько 70% списання їх поточної вартості.
Аналітики відзначають, що економічна програма Греції залишиться під постійним і тепер навіть сильнішим наглядом кредиторів - МВФ і єврозони. Греція зобов'язана в обмін на кредити зовнішньої допомоги проводити значні скорочення бюджетних витрат, приватизацію, структурні реформи.
Транші кредитів першого пакету допомоги, схваленого країні в травні 2010 року в обсязі 110 млрд євро до середини 2013-го, видавалися в обмін на реалізацію програми фіскальної консолідації. В її терміни Греція хронічно не укладалася, транші кредитів затримувалися, нервуючи ринки і наближаючи країну до дефолту. Греції доводиться вживати все нові й нові заходи бюджетних скорочень для виконання поставлених завдань і стикатися з масовими страйками громадян. Восени минулого року ЄК направила в Афіни робочу групу, яка надає уряду країни допомогу в реалізації економічної програми.
Другий пакет допомоги повинен скласти до 130 млрд євро зовнішньої фінансової підтримки, не включаючи PSI.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас