НБУ відзначає зростання індексу виробництва базових галузей на 3,1% в січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відзначає зростання індексу виробництва базових галузей на 3,1% в січні

83
Національний банк відзначає зростання індексу виробництва базових галузей (показник, аналогічний ВВП) на 3,1% в січні 2012 року після 5% в грудні 2011.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
"На тлі високої порівняльної бази минулого року приріст індексу виробництва базових галузей в січні склав 3,1% в річному обчисленні", - вказано в повідомленні.
При цьому, за даними НБУ, всі складові індексу продемонстрували зростання.
Найбільший внесок у зростання індексу, за даними Нацбанку, забезпечила роздрібна торгівля, зростання обороту якої в січні склало 13,8% в річному численні.
Основним фактором позитивної динаміки в даній галузі, за оцінками НБУ, стало зростання реальної зарплати населення (на 11% за грудень 2011 року та на 8,7% за 2011 рік у цілому).
Після зниження обсягів промислового виробництва в грудні 2011 року на 0,5% в річному численні, в січні відновилася його позитивна динаміка (приріст на 2,0% в порівнянні з січнем 2011 року).
Визначальним фактором динаміки промвиробництва в січні, за даними Нацбанку, стало погіршення погодних умов в кінці місяця, що негативно позначилося на показниках деяких галузей.
"З іншого боку, істотне зниження температури повітря призвело до збільшення виробництва електроенергії (на 3,4% в річному численні) і до збільшення обсягів видобутку паливно-енергетичних корисних копалин (на 3%)", - йдеться в повідомленні.
Підтримуючим фактором зростання обсягів виробництва в машинобудуванні, як зазначає НБУ, в січні став попит з боку "Укрзалізниці" на вагони, виробництво яких в січні збільшилося на 40,4%.
Незважаючи на призупинення робіт на багатьох будівельних об'єктах через погіршення погодних умов у січні, обсяг будівництва в цьому місяці збільшився на 2,5% в річному численні.
При цьому визначальним фактором зростання в галузі, за даними НБУ, стало збільшення державного фінансування.
Як повідомляло агентство, в грудні 2011 року індекс виробництва базових галузей зріс на 5%, а за 2011 рік у цілому - на 10,1%.
За 2010 рік цей індекс зріс на 7,4%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас