Знайдено акварельний портрет Шопена, таємно написаний в'язнем Освенциму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдено акварельний портрет Шопена, таємно написаний в'язнем Освенциму

43
Портрет знаменитого польського композитора й піаніста Фредеріка Шопена, написаний в'язнем фашистського концтабору Освенцим, несподівано знайшов у своїх архівах професор Ягеллонського університету в Кракові Олександр Скотницький.
Акварель форматом в звичайний аркуш із зошита виконана польським в'язням Мечиславом Кощельняком орієнтовно в 1942 році. В цей час нацистське начальство концтабору замовило йому серію портретів німецьких і австрійських композиторів, в число яких художник таємно включив і забороненого фашистами Шопена, передає NEWSru.
Портрети висіли на стінах барака, де грав табірний оркестр і куди нацисти водили делегації міжнародних гуманітарних організацій, показуючи, що для ув'язнених у таборі існує "культурна програма".
Користуючись відносною свободою, Кощельняк зробив також декілька сотень олівцевих замальовок повсякденного життя в концтаборі, більшість з яких були знищені разом з табірним архівом перед наступом Червоної Армії, яка звільнила Освенцим в січні 1945 року. Кілька уцілілих малюнків в даний час виставлені в музеї на території колишньої фашистської "фабрики смерті".
Яким чином був врятований портрет Шопена - невідомо. До архіву професора Скотницького акварель потрапила від одного з ветеранів організації колишніх освенцимських в'язнів. Портрет не був підписаний художником. Лише у верхньому його кутку стояли дві букви МК і дата написання.
Про те, що вони хотіли б бачити портрет Шопена у своїй експозиції, вже повідомили представники музею в Освенцимі та музею Фредеріка Шопена у Варшаві.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас