Розлучення з МВФ можливе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розлучення з МВФ можливе

Казна та Політика
1192
Хоча українська влада намагається відновити програму кредитування з Міжнародним валютним фондом (МВФ), ростуть побоювання, що небажання Києва виконувати вимоги фонду може привести до розриву чинної угоди про кредитну програму stand-by.
Можливість розірвання угоди між Україною та МВФ не виключають у Світовому банку. У Стратегії партнерства з Україною на 2012-2016 рр. експерти банку повідомляють про посилення ризиків реструктуризації боргів України перед МВФ у зв'язку з тим, що в 2012 р. очікуються значні виплати з обслуговування боргів. У 2011 р. Київ втратив можливість отримати три "порції" кредиту МВФ у розмірі приблизно $1,5 млрд. кожна в рамках програми stand-by загальним обсягом $15,5 млрд. Причина - порушення раніше погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи та підвищення тарифів на газ. У січні поточного року українська делегація побувала у Вашингтоні в надії відновити програму кредитування з МВФ. Сторони змогли домовитися лише про продовження переговорів найближчим часом.
Віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко раніше повідомив, що українська сторона представить свої пропозиції МВФ, які дозволять компенсувати втрати держбюджету в разі відмови від підвищення тарифів для населення. Зокрема, це введення "податку на багатство" і нормалізація роботи з офшорними зонами. А бюджет НАК "Нафтогаз України" може заощадити за рахунок скорочення закупівлі газу в Росії. У разі відмови МВФ виділяти кредитні кошти, Україна для запозичень може звернутися до інших джерел, зокрема до Росії, Китаю, Японії, Індії та Бразилії.
У Партії регіонів запевняють, що можливе припинення співпраці з МВФ не призведе до катастрофічних наслідків для України.
"За останні роки було багато непрофесійних заяв про те, що за умови призупинення співпраці з МВФ країну чекає крах і дефолт. Але нічого подібного не сталося. Макроекономічні показники країни за 2011 рік досить пристойні, кращі, ніж в середньому по Європі. А рівень держборгу відносно ВВП не є небезпечним для України", - сказав член ради НБУ, депутат-регіонал Василь Горбаль. При цьому політик не відкинув, що в разі погіршення економічної ситуації на світових ринках або інших непередбачених обставин Києву все ж таки доведеться піти на вимоги МВФ і бути більш гнучким.
Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко звертає увагу, що МВФ визнає серйозний прогрес, який був зроблений українською стороною за період співпраці. Перш за все, в питанні зниження дефіциту держбюджету. У 2009 р. цей показник перевищував 10%, в 2010 р. - знижений до 6%, в 2011 р. - до 4,5%, а в 2012 р. - планується на рівні 2,5%. Другий момент - зниження боргового навантаження: на початку цього року державні борги знижені до 30%. Введена пенсійна реформа, що "дає Україні можливість перевести державні фінанси в більш стійке становище". А також - збільшення незалежності Нацбанку. Він нагадав, у Нацбанку є золотовалютні резерви на суму більше $30 млрд., але разом з тим існує низка факторів, які впливають як на їх збільшення, так і на зменшення.
"Негативні фактори - необхідність великих виплат за зовнішніми боргами, фактори з погіршенням стану світової економіки, а значить, звуження наших можливостей для експорту. Позитивні - збільшення припливу іноземних інвестицій, який в 2012 р. прогнозується на рівні $4 млрд. Приплив валюти у зв'язку з Євро-2012 і парламентськими виборами", - сказав пан Устенко. За його словами, продовження співпраці з МВФ важливо, як сигнал, який показує, що ситуація в Україні знаходиться під контролем, проте виключив можливість альтернативного фінансування. "Перш за все, що стосується Китаю. Гроші Китаю намагалися залучити під фінансування в ЄС. Але тут сказали, що вони не фінансують безпосередньо, а хотіли б це здійснювати через МВФ і висунули цілу низку умов, у тому числі можливість збільшення власної квоти в МВФ. Японія не працює на двосторонній основі. Те ж стосується і Бразилії", - резюмував він. Залучати фінансування можна було б з Росії, однак це стане можливим після президентських виборів у цій країні.
Зі свого боку, фінансовий експерт, колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко стверджує, що парадоксальність ситуації для України полягає в тому, що, не піднімаючи ціни на газ для населення, країна виконує інші ключові вимоги МВФ, "таким чином, завдаючи собі шкоди, а натомість не отримує компенсації у вигляді траншів". "Виконання установок в монетарній і валютній сфері пригнічує економіку і не дає можливості підключити основне джерело валютних надходжень в країну, як для погашення попередніх траншів МВФ, так і виконання інших зобов'язань комерційних структур щодо виплати зовнішнього боргу у валюті. А також генерувати ті потоки, які б давали можливість нарощувати золотовалютні резерви або хоча б їх не втрачати", - сказав експерт.
На думку пана Яременка, Україна схожа "на служницю, яка доношує капелюшки своєї господині, які давно вийшли з моди". Адже в той час, коли українське керівництво намагається довести дефіцит держбюджету до 2,5%, для європейських країн стало нормою мати цей показник на рівні 10-12%. Цей механізм недопущення різкого спаду економіки себе вичерпав, зокрема, в Греції. Пан Яременко нагадав, що в Європі перейшли до іншого - друкування грошей, "що заборонено за тією моделлю, за якою розвивається Україна". "Ці країни дозволяють собі спиратися на логічні і розумні речі, які необхідні для того, щоб утримувати зростання і зайнятися лікуванням економіки. А ми продовжуємо носити капелюшок...", - зазначив він. Експерт також вважає, що МВФ і Світовий банк зайняті проблемами на європейському ринку. "А те, що відбувається в Україні, - це можливість не знаходити шляхів вирішення проблем і не виділяти черговий транш", - додав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас