Світовий банк назвав найбільший макроекономічний ризик для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк назвав найбільший макроекономічний ризик для України

Казна та Політика
1061
В оприлюдненій Світовим банком новій Стратегії партнерства з Україною, розрахованій на 2012-2016 роки, проблеми, пов'язані з доступом до зовнішнього фінансування називають серед головних загроз для української економіки. Про це повідомляє агентство ВВС.
Зокрема, у Світовому банку не відкидають можливості переривання угоди між Україною та Міжнародним валютним фондом, і це на тлі того, що на 2012 рік припадають значні виплати з обслуговування боргу України, в тому числі і перед МВФ.
"У 2012 році державному, банківському і корпоративному секторам України доведеться заплатити близько 50 млрд доларів (майже 30% прогнозованого ВВП) зовнішнього боргу. Уряд України повинен буде сплатити в 2012 році 8,2 млрд доларів (4,5% ВВП) внутрішнього і зовнішнього боргу", йдеться в Стратегії партнерства з Україною 2012-2016 роки.
"Отже, потреби у фінансуванні державного сектора роблять дуже важливими зважену макроекономічну політику і структурні реформи, що сприяють відновленню офіційної фінансової підтримки та розвитку довіри інвесторів. Проте заплановані на жовтень 2012 року вибори до Верховної Ради України можуть послабити необхідні обмеження державних витрат і нашкодити реалізації цих важливих заходів", - наголосили у Світовому банку.
Певним "лакмусовим папірцем" при таких обставинах має стати підвищення тарифів на енергоносії для населення і комунальних підприємств, у Світовому банку називають "перевіркою серйозності намірів уряду".
Як відомо, попередня Стратегія співробітництва, яка була розрахована на 2008-2011 роки, передбачала, що Україна може отримати до 6 млрд доларів від Світового банку.
Насправді ж на грудень 2011 року Україна отримала лише 2,3 млрд доларів, а низку кредитних проектів було скасовано.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас